Rychlá a jednoduchá karamelová poleva

Jednoduchá a rychlá karamelová poleva ... jen tak na mlsání, nebo i jako topping na zákusky, zmrzlinu a různé poháry ...

Přidal:, 3.10.2015
Kategorie: Dorty, Krémy a polevy, Dezerty, Tipy a triky
Recept Rychlá a jednoduchá karamelová poleva

Suroviny

Budeme potřebovat:
300 gcukr krupice
200 gsmetana na šlehání
125 gmásla

Postup přípravy

  1. Do vyššího hrnce dám cukr a nechám ho pomaličku za občasného míchání zkaramelizovat (dejte pozor, abyste ho neměli příliš tmavý).Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Do zkaramelizovaného cukru přidám máslo a stále míchám na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí.
  3. Přilijeme smetanu, začne to pořádně bublat, pozor na opaření (proto jsem v úvodu napsala, že třeba použít vyšší hrnec). Pravděpodobně se vám udělají bulky, ale to nevadí, třeba to dál trpělivě míchat na velmi mírném ohni, dokud se bulky nerozpustí. Vznikne řídká omáčka, kterou pak naliju do sklenic od džemu a nechám vychladnout.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Pokud vám tam přece jen zůstaly bulky, karamel ještě za horka přeceďte přes sítko. Po vychlazení skladovat v ledničce. Karamel v lednici trochu ztuhne a není už takový řídký.

Zdroj: Recepty z mojej kuchyne