Rychlá a jednoduchá karamelová poleva

Přidal: Janaha, 3.10.2015
Kategorie: Dorty, Krémy a polevy, Dezerty, Tipy a triky
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Jednoduchá a rychlá karamelová poleva ... jen tak na mlsání, nebo i jako topping na zákusky, zmrzlinu a různé poháry ...
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Přidal: Janaha, 3.10.2015
Kategorie: Dorty, Krémy a polevy, Dezerty, Tipy a triky
SUROVINY
Budeme potřebovat:
300 gcukr krupice
200 gsmetana na šlehání
125 gmásla
- Do vyššího hrnce dám cukr a nechám ho pomaličku za občasného míchání zkaramelizovat (dejte pozor, abyste ho neměli příliš tmavý).
- Do zkaramelizovaného cukru přidám máslo a stále míchám na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí.
- Přilijeme smetanu, začne to pořádně bublat, pozor na opaření (proto jsem v úvodu napsala, že třeba použít vyšší hrnec). Pravděpodobně se vám udělají bulky, ale to nevadí, třeba to dál trpělivě míchat na velmi mírném ohni, dokud se bulky nerozpustí. Vznikne řídká omáčka, kterou pak naliju do sklenic od džemu a nechám vychladnout.
- Pokud vám tam přece jen zůstaly bulky, karamel ještě za horka přeceďte přes sítko. Po vychlazení skladovat v ledničce. Karamel v lednici trochu ztuhne a není už takový řídký.
Zdroj: Recepty z mojej kuchyne
KOMENTÁŘE K RECEPTU