NejRecept.cz Dezerty Rolády Slané rolády Rychlá špenátová roláda s bohatou krémovou náplní a šunkou.
Rychlá špenátová roláda s bohatou krémovou náplní a šunkou.
Recept Rychlá špenátová roláda s bohatou krémovou náplní a šunkou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Špenátová roláda je u nás doma klasikou, kterou připravuji vždy, když potřebuji nějaké občerstvení na oslavu nebo posezení s blízkými. Skvěle chutná a na talíři vypadá velmi dobře. Její příprava je rychlá a jednoduchá. Stihnete ji udělat i těsně před příchodem návštěvy.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   8.3.2025

Rychlá špenátová roláda s bohatou krémovou náplní a šunkou.

Špenátová roláda je u nás doma klasikou, kterou připravuji vždy, když potřebuji nějaké občerstvení na oslavu nebo posezení s blízkými. Skvěle chutná a na talíři vypadá velmi dobře. Její příprava je rychlá a jednoduchá. Stihnete ji udělat i těsně před příchodem návštěvy.

25 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

250 g
špenát
3 ks
vejce
1/2 lžičky
sůl
70 g
hladká mouka
1/2 lžičky
prášek do pečiva

Náplň:

70 g
máslo
200 g
krémový sýr
60 g
zakysaná smetana
podle chuti
citrónová šťáva
2 špetky
sůl
150 g
šunka
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Pokud nemáte doma špenát, můžete ho v roládě nahradit mangoldem. Ten má velmi podobnou chuť, takže výsledek by neměl být příliš odlišný. Důležité je však oba důkladně blanšírovat, aby změkly a dobře se s nimi pracovalo.

  1. Špenát nebo mangold blanšírujeme a necháme vychladnout. Poté ho dáme do misky, přidáme žloutky, sůl a vše rozmixujeme ponorným mixérem.
  2. Do mísy přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promícháme.
  3. V druhé misce vyšleháme bílky do tuhého sněhu a přidáme je ke špenátu. Hotovou směs naneseme na plech o rozměrech 35 × 27 cm a dáme péct na 13 až 15 minut při teplotě 170 °C.
  4. Těsto ještě za horka vyklopíme z plechu buď na utěrku, nebo pečicí papír a stočíme do rolády.
  5. Náplň: Na náplň vyšleháme změklé máslo s krémovým sýrem. Poté přidáme zakysanou smetanu, citrónovou šťávu, sůl a znovu prošleháme.
  6. Náplň naneseme na těsto, položíme na ni plátky šunky a zarolujeme.
  7. Takto připravenou roládu zabalíme do pečicího papíru nebo fólie a dáme na minimálně dvě hodiny do lednice.

Hotovou roládu nakrájejte ostrým nožem a můžete podávat. Pokud byste chtěli náplň něčím oživit, přidejte do ní i tvrdý sýr či dokonce zeleninu. Hledáte ještě nějaký recept na rychlou slanou roládu? Vyzkoušejte tento, do kterého jde i cuketa.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář