NejRecept.cz Polévky Zelňačka Rychlá zelňačka s houbami. Jednodušší recept na tuto polévku nenajdete.
Rychlá zelňačka s houbami. Jednodušší recept na tuto polévku nenajdete.
Rychlá zelňačka s houbami. Jednodušší recept na tuto polévku nenajdete.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Zelňačka patří k těm jídlům, bez kterých si mnozí z nás neumí představit sváteční stůl ani zimní období. Je to vůně, která se line celou kuchyní a připomíná dětství, rodinná setkání či Vánoce. Každá rodina má svůj vlastní recept, který si předává z generace na generaci – a tohle je ten můj.

Ivana Reisingerová Ivana Reisingerová    ·   4.11.2025

Rychlá zelňačka s houbami. Jednodušší recept na tuto polévku nenajdete.

Zelňačka patří k těm jídlům, bez kterých si mnozí z nás neumí představit sváteční stůl ani zimní období. Je to vůně, která se line celou kuchyní a připomíná dětství, rodinná setkání či Vánoce. Každá rodina má svůj vlastní recept, který si předává z generace na generaci – a tohle je ten můj.

30 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření
Suroviny
podle potřeby
sádlo
podle potřeby
cibule
podle chuti
mletá paprika
podle potřeby
hladká mouka
podle potřeby
vývar
podle potřeby
kysané zelí
podle potřeby
mražené houby
podle chuti
mletý černý pepř
podle chuti
sůl
podle potřeby
brambory
podle potřeby
zakysaná smetana
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření

Na zelňačce je nejlepší to, že chutná ještě lépe, když se rozleží. Nebojte se proto uvařit jí víc, abyste si ji mohli vychutnat i druhý nebo třetí den. Podávat ji můžete samostatně, případně s čerstvým chlebem, který si připravíte podle tohoto receptu.

  1. Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Když získá zlatavou barvu, přidáme mletou papriku a hladkou mouku a uděláme jíšku.
  2. Jíšku zalijeme vývarem, promícháme a přidáme kysané zelí a mražené houby.
  3. Zelňačku ochutíme pepřem a solí a vaříme přibližně 30 minut.
  4. Brambory uvaříme zvlášť. Přidáme je do polévky a vše krátce povaříme.

Hotovou zelňačku obvykle podávám se zakysanou smetanou. Vařím ji nejen o Vánocích, ale často i k obědu nebo večeři během sychravého podzimu a zimy, kdy skvěle zahřeje.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář