NejRecept.cz Těsta Kynuté Rychlé a nadýchané makové rohlíčky z kynutého těsta, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.
Rychlé a nadýchané makové rohlíčky z kynutého těsta, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.
Recept Rychlé a nadýchané makové rohlíčky z kynutého těsta, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Kynuté makové rohlíčky skvěle chutnají a dokážou dobře zasytit. Jsou skvělou volbou nejen tehdy, když máte chuť na sladké, ale i na snídani či svačinu. Jejich příprava je jednoduchá a těsto univerzální, takže ho kromě máku můžete naplnit i čímkoliv jiným.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.12.2024

Rychlé a nadýchané makové rohlíčky z kynutého těsta, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Kynuté makové rohlíčky skvěle chutnají a dokážou dobře zasytit. Jsou skvělou volbou nejen tehdy, když máte chuť na sladké, ale i na snídani či svačinu. Jejich příprava je jednoduchá a těsto univerzální, takže ho kromě máku můžete naplnit i čímkoliv jiným.

30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
2 ks
vejce
2 dcl
mléko
1 kostka
droždí
1 lžíce
cukr
100 g
máslo

Náplň:

podle potřeby
mletý mák
podle potřeby
krystalový cukr
podle potřeby
vanilkový cukr
podle potřeby
mléko

Na dokončení:

podle potřeby
žloutek (na potření)
podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Kynuté koláče můžete připravit kdykoliv během roku. Makové rohlíčky však chutnají ještě lépe o svátcích. Skvělá chuť a příjemná vůně máku jsou pro mnohé symbolem nejkrásnějších dní roku. Pokud si je chcete upéct i vy, inspirujte se tímto receptem.

  1. Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a počkáme, až vznikne kvásek.
  2. Všechny zbývající suroviny dáme do mísy, přidáme kvásek a ručně zpracujeme pevné nelepivé těsto. To přikryjeme a necháme alespoň hodinu kynout.
  3. Těsto rozdělíme na dvě části. Každou vyválíme do kruhu a začneme krájet trojúhelníky. Ty by neměly být příliš úzké, aby se daly dobře naplnit a srolovat.
  4. Každý trojúhelník potřeme makovou náplní a srolujeme. Připravené rohlíčky dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a pečeme při teplotě 170 stupňů přibližně 20 minut. Po upečení posypeme cukrem a podáváme.
  5. Maková náplň: Mléko nalijeme do hrnce, přidáme krystalový a vanilkový cukr a chvíli povaříme. Následně přisypeme mák, důkladně promícháme a stáhneme z ohně. Před použitím počkáme, až směs vychladne.

Při přípravě makové náplně dávejte pozor na množství tekutiny. Mléko přilévejte postupně, aby směs nebyla příliš řídká. V případě, že se tak stalo, přidejte do ní trochu namletých dětských piškotů. Ty ji zahustí, aniž by změnily výslednou chuť směsi.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář