NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Nepečené cukroví Rychlé hrnkové sirky polité čokoládou. Cukroví, které stihnete udělat i na Štědrý den.
Rychlé hrnkové sirky polité čokoládou. Cukroví, které stihnete udělat i na Štědrý den.
Recept Rychlé hrnkové sirky polité čokoládou. Cukroví, které stihnete udělat i na Štědrý den.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Marcela Sácká

Nepečené sirky jsou hravým, originálním a chutným vánočním cukrovím, které je hotové během několika minut. Klidně je tak můžete připravit i pár dní před Vánoci nebo rovnou na Štědrý den. Tím, že sirky mají originální design, budou se skvěle vyjímat na slavnostním stole. Navíc s nimi určitě zaujmete všechny hosty. Autor: Marcela Sácká

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.12.2024

Rychlé hrnkové sirky polité čokoládou. Cukroví, které stihnete udělat i na Štědrý den.

Nepečené sirky jsou hravým, originálním a chutným vánočním cukrovím, které je hotové během několika minut. Klidně je tak můžete připravit i pár dní před Vánoci nebo rovnou na Štědrý den. Tím, že sirky mají originální design, budou se skvěle vyjímat na slavnostním stole. Navíc s nimi určitě zaujmete všechny hosty. Autor: Marcela Sácká

35 min
Čas přípravy
Suroviny

Těsto:

1 hrnek
kokos
1 hrnek
moučkový cukr
1 hrnek
polotučné sušené mléko
2 ks
bílek

Poleva:

podle potřeby
čokoláda
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy

Nepečené vánoční cukroví mám velmi ráda. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá. Nemluvě o tom, že recept si zpravidla vyžaduje jen pár ingrediencí, které určitě najdete doma i vy.

Mezi oblíbené nepečené cukroví, které připravuji každé Vánoce, patří i tyto sirky. Někdo je může znát i pod názvem cigarety. Jsou charakteristické tím, že jsou užší a na koncích je zdobí čokoláda. Pokud jste jejími milovníky, cukroví jí můžete ozdobit i do poloviny.

  1. V míse smícháme kokos, moučkový cukr a sušené mléko. Následně přidáme bílky a vypracujeme těsto.
  2. Jednotlivé ingredience důkladně promícháme, aby se spojily a vzniklo nám pevné těsto, se kterým se bude dobře pracovat.
  3. Z těsta si odtrháváme menší kousky, které formujeme do tvaru tyčinky a odložíme na kuchyňskou linku nebo plech.
  4. Při formování sirek dáváme pozor na to, aby nebyly příliš tenké. Mohly by se totiž při namáčení do čokolády nebo během konzumace lámat.
  5. Sirky necháme přes noc proschnout a nakonec je namočíme v čokoládě. Já používám klasickou čokoládu na vaření, ale zvolit můžete jakoukoli podle chuti. Vyhnula bych se jen bílé, která by se na světlém těstě ztratila.

Kokos můžeme v receptu nahradit i mletými vlašskými ořechy. Těsto na sirky si nepřipravujeme příliš brzy. Ideálně těsně před Štědrým dnem, díky čemuž je cukroví čerstvé a velmi dobře chutná. Po dokončení sirky uložíme do uzavíratelné nádoby a dáme na chladné a tmavé místo.

Počet sirek, které z těsta vzniknou, závisí na tom, jak dlouhé a silné je děláte. Mně vzniklo takové množství, které můžete vidět na fotce. Doma je máme moc rádi a hned po přípravě se skoro všechny snědly. Těsně před Štědrým dnem proto budu dělat další dávku tohoto cukroví.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář