NejRecept.cz Sváteční pečení Rychlé vegetky s máslovo-sýrovou náplní. Výborné na každou oslavu.
Rychlé vegetky s máslovo-sýrovou náplní. Výborné na každou oslavu.
Recept Rychlé vegetky s máslovo-sýrovou náplní. Výborné na každou oslavu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Alena Borchová

Tyto malé slané chuťovky nazývám vegetky. Recept na ně mám už roky, ale teprve nyní jsem se pustila do jejich pečení poprvé. A musím říct, že byla velká škoda, že jsem tak dlouho čekala. Vegetky jsou výborné a velmi jednoduché. Hotové jsem je měla téměř okamžitě. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.3.2025

Rychlé vegetky s máslovo-sýrovou náplní. Výborné na každou oslavu.

Tyto malé slané chuťovky nazývám vegetky. Recept na ně mám už roky, ale teprve nyní jsem se pustila do jejich pečení poprvé. A musím říct, že byla velká škoda, že jsem tak dlouho čekala. Vegetky jsou výborné a velmi jednoduché. Hotové jsem je měla téměř okamžitě. Autor: Alena Borchová

25 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

1/2 kg
polohrubá mouka
1 lžička
moučkový cukr
1 lžička
prášek do pečiva
1 lžička
sůl
2 dcl
slazené mléko
1 ks
Hera nebo Palmarín

Náplň:

1 ks
máslo
30 dkg
sýr (Eidam)
podle chuti
mletá červená paprika

Dále:

1 ks
vejce
podle chuti
kmín
podle chuti
sezam
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Slané chuťovky jsou výborné na narozeniny, Silvestr, Vánoce či jen příjemné posezení s přáteli. Doteď jsem nejčastěji dělala tyto párty sýrové krekry, ale chtěla jsem malou změnu. Řekla jsem si proto, že vyzkouším vegetky, na které jsem našla recept ve své sbírce.

  1. Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a vypracujeme pevné těsto, které rozdělíme na šest bochánků. Do těsta jde kromě jiných surovin také slazené mléko – použila jsem klasické mléko, které jsem osladila cukrem, ne Salko.
  2. Každý bochánek vyválíme, potřeme náplní a zatočíme do rolády. Takto připravené je obvykle přikryji fólií, dám do lednice a druhý den peču, ale vy je můžete klidně péct ihned.
  3. Náplň: Změklé máslo vyšleháme do pěny. Následně do něj zapracujeme nastrouhaný tvrdý sýr a přidáme mletou červenou papriku.
  4. Rolády nakrájíme na kolečka o tloušťce přibližně 1 cm. Poklademe je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem, posypeme sezamem nebo kmínem a pečeme při teplotě 180 až 200 °C přibližně 15 minut – sledujeme.

Vegetky nechte vychladnout a poté můžete podávat. Mně na poslední roládku nevyšla náplň, proto jsem ji potřela kečupem s oreganem, nastrouhala sýr, přidala dietní salámu a posypala pizzovým kořením. Velkou výhodou vegetek je, že vydrží velmi dlouho, takže si je můžete klidně připravit do zásoby. Stačí je jen uskladnit v nádobě s pevným uzávěrem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář