NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Čokoládový dort Rychlý čokoládový dort s nadýchaným těstem a máslovým krémem.
Rychlý čokoládový dort s nadýchaným těstem a máslovým krémem.
Recept Rychlý čokoládový dort s nadýchaným těstem a máslovým krémem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Tento čokoládový dort je přesně to, co si představím, když řeknu dokonalý dezert. Jemné vláčné těsto doplňuje máslový krém, který se rozplývá na jazyku. Dort nevyžaduje žádné speciální zdobení. Stačí ho jen potřít krémem a můžete ho rovnou podávat.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.2.2025

Rychlý čokoládový dort s nadýchaným těstem a máslovým krémem.

Tento čokoládový dort je přesně to, co si představím, když řeknu dokonalý dezert. Jemné vláčné těsto doplňuje máslový krém, který se rozplývá na jazyku. Dort nevyžaduje žádné speciální zdobení. Stačí ho jen potřít krémem a můžete ho rovnou podávat.

50 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Korpus:

300 g
hladká mouka
80 g
kakao
2 lžičky
prášek do pečiva
1 lžička
jedlá soda
1 lžička
sůl
150 g
krystalový cukr
150 g
třtinový cukr
2 ks
vejce
2 ks
žloutek
120 ml
olej
1 lžíce
vanilkový extrakt
400 ml
mléko

Krém:

500 g
moučkový cukr
50 g
kakao
špetka
sůl
120 g
máslo
120 ml
mléko
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Recept na tento jednoduchý čokoládový dort miluji. Hotový je během několika minut a hodí se nejen na posezení s blízkými, ale i na narozeninové oslavy. Jeho jednoduchý vzhled můžete kdykoli vylepšit kopečky šlehačky, hoblinkami bílé čokolády nebo jen svíčkami, které do dortu zapíchnete.

  1. Vejce a žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Následně za stálého míchání postupně přiléváme olej a nakonec přidáme i vanilkový extrakt.
  2. Do druhé mísy nasypeme všechny suché suroviny určené na korpus, tedy mouku, prášek do pečiva, sodu, kakao a sůl, a důkladně je promícháme. Poté k nim přilijeme vyšlehaná vejce a nakonec ohřáté mléko.
  3. Připravené těsto nalijeme do formy o průměru 20 cm, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 35 minut – hlídáme.
  4. Zatímco se korpus peče, připravíme krém. Máslo vyšleháme s kakaem, cukrem a špetkou soli. Aby výsledná směs nebyla příliš tuhá a dobře se s ní pracovalo, za stálého míchání k ní přiléváme mléko.
  5. Vychladlý korpus rozkrojíme na dvě části a naplníme ho polovinou krému. Druhou část použijeme na povrch dortu. Způsob nanášení krému záleží na našich představách. Můžeme ho jednoduše rozetřít nebo ho vložit do cukrářského sáčku a dort jím pěkně ozdobit.

Dort před podáváním vložte na několik hodin do lednice. Krém ztuhne, díky čemuž si dezert při krájení lépe udrží svůj tvar. Pokud byste chtěli dort vyšší, můžete korpus rozkrojit dvakrát.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář