NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Ovocné dorty Rychlý dort s ovocem a smetanovým krémem. Tak dobrý, že si od vás každý vyžádá recept.
Rychlý dort s ovocem a smetanovým krémem. Tak dobrý, že si od vás každý vyžádá recept.
Rychlý dort s ovocem a smetanovým krémem. Tak dobrý, že si od vás každý vyžádá recept.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Ovocné dorty nemusí být jen složité a časově náročné. Potvrzuje to tento recept, který si zamilujete na první vyzkoušení. Křupavé a křehké těsto je doplněno sladkým smetanovým krémem a mírně nakyslým ovocem, což zaručuje dokonalou harmonii chutí.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   18.1.2025

Rychlý dort s ovocem a smetanovým krémem. Tak dobrý, že si od vás každý vyžádá recept.

Ovocné dorty nemusí být jen složité a časově náročné. Potvrzuje to tento recept, který si zamilujete na první vyzkoušení. Křupavé a křehké těsto je doplněno sladkým smetanovým krémem a mírně nakyslým ovocem, což zaručuje dokonalou harmonii chutí.

30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

2 ks
listové těsto
podle potřeby
voda
podle potřeby
krystalový cukr

Náplň:

250 g
mražené ovoce
2 lžíce
krystalový cukr
1 lžička
kukuřičný škrob
1/2 ks
citron (jen šťáva)
350 g
smetana ke šlehání
3 lžíce
moučkový cukr
250 g
řecký jogurt
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Tento dort je rozhodně jedním z nejlepších, jaké jsem kdy dělala. Kdykoliv ho nabídnu známým, chutná jim tak, že se mě okamžitě ptají na recept. Přitom je velmi jednoduchý, díky čemuž si můžete sladký smetanový dezert připravit i vy bez jakýchkoliv potíží.

  1. Jedno listové těsto rozložíme a položíme na něj dortovou formu o průměru 22 cm. Pokud je dostatečně ostrá, vykrojíme pomocí ní kruh. Pokud ne, pomůžeme si nožem. Okraje, které zůstanou, nařežeme (tak, jak je to zobrazeno na obrázku) a těsto přeložíme na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Vykrojený kruh propícháme vidličkou, potřeme vodou, posypeme cukrem a pečeme 15 až 20 minut při teplotě 200 °C.
  3. Druhé listové těsto rovněž rozložíme, položíme na něj dortovou formu, tentokrát o průměru 20 cm. Vykrojíme kruh, který pomocí nože nebo kolečka na pizzu nakrájíme na 12 trojúhelníků. Těsto potřeme vodou, posypeme cukrem a pečeme 15 až 20 minut při teplotě 200 °C.
  4. Do hrnce vložíme mražené ovoce, cukr, škrob a citronovou šťávu. Zahřejeme na plotně a dusíme, dokud šťáva z ovoce mírně nezhoustne.
  5. Do mísy nalijeme smetanu, kterou šleháme pomocí mixéru. Když začne houstnout, přidáme moučkový cukr a šleháme dál. Poté ke smetaně přidáme řecký jogurt a důkladně prošleháme.
  6. Upečený korpus vložíme do dortové formy, naneseme na něj polovinu smetanového krému, na něj dáme polovinu uvařeného a vychladlého ovoce a postup opakujeme.
  7. Horní část koláče ozdobíme upečenými trojúhelníky z listového těsta a vložíme ho na 2 až 3 hodiny do lednice.
  8. Mezitím si nadrtíme listové těsto, které zbylo (z okrajů, které jsme upekli). Ztuhlý dort vyjmeme z formy, boky ozdobíme listovým těstem a podáváme.

Pro ještě krásnější vzhled můžete dort před podáváním posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čerstvým či sušeným ovocem. Díky trojúhelníkům je krájení dezertu snadné. Nemusíte se bát, že by povrch popraskal.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář