NejRecept.cz Dezerty Koláče Rychlý hrníčkový recept na ořechový koláč z jednoho vajíčka.
Rychlý hrníčkový recept na ořechový koláč z jednoho vajíčka.
Rychlý hrníčkový recept na ořechový koláč z jednoho vajíčka.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Milada Sumková

Doma jsem našla spoustu ořechů, a tak jsem si řekla, že upeču nějaký jednoduchý a rychlý koláč. Nadýchané těsto, které jsem připravila z jednoho vajíčka, jsem doplnila ještě o pudinkový krém s karamelovou příchutí. Výsledek byl dokonalý. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   25.2.2025

Rychlý hrníčkový recept na ořechový koláč z jednoho vajíčka.

Doma jsem našla spoustu ořechů, a tak jsem si řekla, že upeču nějaký jednoduchý a rychlý koláč. Nadýchané těsto, které jsem připravila z jednoho vajíčka, jsem doplnila ještě o pudinkový krém s karamelovou příchutí. Výsledek byl dokonalý. Autor: Milada Sumková

20 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

hrnek = 250 ml
1 ks
vejce
1/2 hrnku
krupicový cukr
1/2 hrnku
olej
1 hrnek
mléko
1 ks
vanilkový cukr
1 hrnek
polohrubá mouka
1 hrnek
mleté vlašské ořechy
1 ks
kypřicí prášek

Krém:

2 ks
karamelový pudink (prášek)
600 ml
mléko
5 lžic
krupicový cukr
150 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Ořechové koláče patří mezi mé nejoblíbenější. Právě proto se u mě na stole často objevují různé řezy, jako jsou například ty ořechovo-žloutkové, na které najdete recept zde. Tentokrát jsem si ale řekla, že zkusím něco jiného, a tak jsem upekla nadýchaný ořechový piškot, který jsem ozdobila pudinkovým krémem.

  1. Vejce vyšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Za stálého šlehání postupně přidáme olej a mléko.
  2. Do tekuté směsi vsypeme mouku, mleté vlašské ořechy, kypřicí prášek a vše důkladně promícháme.
  3. Hotové těsto nalijeme na plech 25 × 30 cm, který jsme vymazali olejem a vysypali moukou, a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 25 minut.
  4. Upečené těsto necháme vychladnout. Poté ho pokropíme rumem a potřeme višňovým džemem. Na džem naneseme krém, povrch koláče ještě posypeme strouhanou čokoládou a dáme do lednice.
  5. Krém: Karamelový pudink uvaříme spolu s cukrem v mléce. Necháme ho úplně vychladnout. Mezitím vyšleháme změklé máslo do pěny, přidáme pudink a vše spojíme.

Koláč můžete ihned krájet a podávat, ale nejlépe chutná po 1 až 2 hodinách odležení. Kromě čokoládových hoblinek ho můžete ozdobit i nasekanými ořechy. Těsto je univerzální, takže na něj můžete místo pudinku nanést i mascarpone krém, který si připravíte podle tohoto receptu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář