NejRecept.cz Dezerty Koláče Rychlý kynutý jablečný koláč s drobenkou a bez hnětení.
Rychlý kynutý jablečný koláč s drobenkou a bez hnětení.
Recept Rychlý kynutý jablečný koláč s drobenkou a bez hnětení.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Jablečný kynutý koláč je voňavý, nadýchaný a jemný. Charakteristický je skořicově-vanilkovou chutí, kterou doplňují nakyslá jablka. Na rozdíl od jiných běžných kynutých koláčů si těsto nevyžaduje náročné hnětení. Jeho příprava je tak velmi jednoduchá.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   25.9.2024

Rychlý kynutý jablečný koláč s drobenkou a bez hnětení.

Jablečný kynutý koláč je voňavý, nadýchaný a jemný. Charakteristický je skořicově-vanilkovou chutí, kterou doplňují nakyslá jablka. Na rozdíl od jiných běžných kynutých koláčů si těsto nevyžaduje náročné hnětení. Jeho příprava je tak velmi jednoduchá.

30 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

100 g
čerstvé droždí
4 ks
vejce
200 g
krystalový cukr
2 lžíce
vanilkový cukr
250 ml
olej
200 ml
mléko
4 hrnky
hladká mouka
špetka
sůl

Jablečná vrstva

4 ks
jablko
2 lžičky
skořice

Drobenka

170 g
hladká mouka
110 g
krystalový cukr
2 lžíce
vanilkový cukr
špetka
sůl
100 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření

Na přípravu kynutého těsta, které je základem tohoto jablečného koláče, stačí jen navrstvit jednotlivé suroviny do mísy, po přibližně hodině je promíchat a následně umístit na plech. Povrch koláče zdobí kromě jablek také máslová drobenka, která je po upečení dokonale křupavá.

  1. Vejce rozbijeme a rozšleháme vidličkou.
  2. Do velké mísy vložíme rozdrolené droždí, krystalový cukr, vanilkový cukr, rozšlehaná vejce, olej, mléko, mouku a špetku soli. Ingredience nemícháme. Zakryjeme je potravinovou fólií nebo utěrkou a na přibližně hodinu odložíme.
  3. Mezitím si připravíme drobenku. V misce smícháme mouku s krystalovým a vanilkovým cukrem, špetkou soli a rozpuštěným máslem. Hotovou směs vložíme do ledničky.
  4. Jablka umyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Posypeme je skořicí a promícháme.
  5. Suroviny na kynuté těsto po přibližně hodině promícháme, spojíme a přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem.
  6. Na těsto rozložíme jablka se skořicí. Z ledničky vyndáme směs na drobenku, kterou ručně rozdrobíme na menší části a posypeme jí vrch koláče.
  7. Koláč pečeme na 170 °C asi hodinu.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář