NejRecept.cz Část dne Oběd Rychlý žampionový perkelt s domácími haluškami.
Rychlý žampionový perkelt s domácími haluškami.
Recept Rychlý žampionový perkelt s domácími haluškami.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Alena Borchová

Jednoduchý a chutný oběd, který si zamiluje každý člen rodiny. Původně jsem chtěla dělat hlívový perkelt, ale v obchodě jsem našla hezčí a čerstvější žampiony, a tak jsem sáhla po nich. A nemohla jsem udělat lépe. Výsledný pokrm byl dokonalý. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.4.2025

Rychlý žampionový perkelt s domácími haluškami.

Jednoduchý a chutný oběd, který si zamiluje každý člen rodiny. Původně jsem chtěla dělat hlívový perkelt, ale v obchodě jsem našla hezčí a čerstvější žampiony, a tak jsem sáhla po nich. A nemohla jsem udělat lépe. Výsledný pokrm byl dokonalý. Autor: Alena Borchová

20 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Perkelt:

podle potřeby
čerstvé žampiony
podle potřeby
cibule
podle chuti
sůl
podle chuti
mletý černý pepř
podle chuti
vegeta
podle chuti
sojová omáčka
podle chuti
kari koření
podle potřeby
voda
podle potřeby
zakysaná smetana
podle potřeby
hladká mouka

Halušky:

podle potřeby
polohrubá mouka
podle chuti
sůl
3 – 4 ks
brambory
podle potřeby
voda
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Žampionový perkelt je výbornou volbou pro každého, kdo chce lehký, chutný a bezmasý oběd. Jeho příprava není vůbec náročná, přičemž výsledek je víc než dokonalý. Určitě vyzkoušejte.

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji. Následně k ní přidáme očištěné a nakrájené žampiony.
  2. Žampiony osolíme, krátce podusíme ve vlastní šťávě a přidáme mletý černý pepř, vegetu, sojovou omáčku a kari koření. Vše podlijeme vodou a dusíme ještě 20 minut.
  3. Perkelt odstavíme a zahustíme kysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Nakonec vše ještě povaříme a máme hotovo.
  4. Halušky: Všechny suroviny spolu smícháme a vypracujeme těsto. Z toho následně pomocí síta děláme halušky, které vaříme ve vodě. Když vyplavou na povrch, scedíme je a můžeme rovnou podávat.

Aby se halušky neslepily, nezapomeňte je pokapat trochou oleje nebo sádla. Perkelt můžete ozdobit petrželovou natí, jako jsem to udělala já. A pokud byste si chtěli připravit skvělý hlívový perkelt, vyzkoušejte tento recept, který dělám už roky.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář