NejRecept.cz Část dne Oběd Segedínský guláš z vepřové plece s domácím houskovým knedlíkem podle Ivanky
Segedínský guláš z vepřové plece s domácím houskovým knedlíkem podle Ivanky
Recept Segedínský guláš z vepřové plece s domácím houskovým knedlíkem podle Ivanky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Ivana Reisingerová

Segedínský guláš je u nás jídlem, které se dělá na pravidelné bázi. Výborně chutná a zároveň skvěle zasytí. Jeho příprava je sice o něco delší ve srovnání s jinými pokrmy, ale rozhodně stojí za to. Pokud nevíte, co dnes k obědu nebo večeři, určitě vyzkoušejte tento recept. Autor: Ivana Reisingerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.3.2025

Segedínský guláš z vepřové plece s domácím houskovým knedlíkem podle Ivanky

Segedínský guláš je u nás jídlem, které se dělá na pravidelné bázi. Výborně chutná a zároveň skvěle zasytí. Jeho příprava je sice o něco delší ve srovnání s jinými pokrmy, ale rozhodně stojí za to. Pokud nevíte, co dnes k obědu nebo večeři, určitě vyzkoušejte tento recept. Autor: Ivana Reisingerová

45 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Maso:

podle potřeby
vepřová plec
podle potřeby
sádlo
podle potřeby
cibule
podle chuti
drcený kmín
podle potřeby
hladká mouka
podle potřeby
mletá červená paprika
podle potřeby
vývar nebo voda
podle chuti
sůl
podle chuti
mletý černý pepř
podle potřeby
kysané zelí
podle chuti
sladká smetana

Knedlík:

500 g
hrubá mouka
podle potřeby
cukr
1 lžička
sůl
1 ks
vejce
300 ml
mléko
1/2 kostky
droždí
2 ks
rohlíky nebo housky
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

K segedínskému guláši můžete podávat kupovaný nebo domácí knedlík. Já si nejraději dělám svůj vlastní, který je nadýchaný a chuťově mnohem lepší, přičemž jeho příprava není vůbec náročná.

  1. Maso nakrájíme a osmažíme na sádle. Následně ho vyjmeme a v hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Když mírně zhnědne, přidáme kmín, mouku a červenou papriku a uděláme jíšku.
  2. Vše zalijeme vývarem nebo vodou. Pokud použijeme vodu, přidáme ještě navíc bobkový list, nové koření a celý pepř.
  3. Maso vrátíme do hrnce, osolíme, opepříme a vaříme na mírném plamenu. Když maso změkne, přidáme zelí a vaříme doměkka.
  4. Nakonec přidáme sladkou smetanu, promícháme, necháme převařit a podáváme.
  5. Knedlík připravíme tak, že do mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.
  6. Když kvásek vzejde, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme pevné těsto. Housky, které do něj použijeme, necháme přes noc mírně oschnout a následně nakrájíme na menší kostičky. Těsto dáme na teplé místo vykynout, poté ho rozdělíme na dvě části a necháme kynout další půl hodinu.
  7. Do hrnce dáme vodu, přivedeme ji k varu a knedlík vaříme na páře na mírném plamenu přibližně 20 minut. V polovině vaření ho otočíme. Poté ho vyjmeme a mírně propícháme vidličkou, aby z něj vyšla přebytečná pára.

Segedínský guláš můžete před servírováním ozdobit smetanou a jarní cibulkou. Kromě houskového knedlíku k němu můžete připravit i klasický kynutý. Vyzkoušet můžete například tento recept.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář