Šípkový džem domácí

Domácí džemy jsou nejlepší. Dělala jsem ze sníženou dávkou cukru a přesto byl sladký. Záleží také na ovoci jaké je sladké, takže cukru dejte tolik, aby nebyl příliš přeslazený, ale zase aby nebyl kyselý. Autor: Nikči

Přidal:Nikči troubění, 5.10.2017
Kategorie: Zavařeniny
Šípkový džem domácí

Suroviny

Na 3 sklenice po 300 ml:
600 gšípků zbavených okvětí
200 gkrupicového cukru
šťávaz 1/2 citrónu

Postup přípravy

  1. S přicházejícím podzimem, začalo i každoroční nachlazení. Rozhodla jsem se to neřešit léky, ale přírodními vitamíny. A ta radost z domácího a zdravého dochucovadla je prostě k nezaplacení! Prvním krokem je si zajít na procházku a otrhat 600g šípku, nesmí být moc měkké! Na obrázku je vidět kolik cca šípků je potřeba natrhat.
  2. Šípky je následně potřeba očistit. Tedy zbavit je okvětí a stopek.
  3. Poté šípky uvařte do měkka. Hladina vody by měla být lehce nad šípky. Vařila jsem je 2 hodinky.
  4. Následně jsem je tyčovým mixérem rozmixovala a vzniklou kaši zcedila přes plastové síto, které má větší spáry a zbavila se tak semínek a slupek. Pokud máte odšťavňovač, „protáhněte“ šípky v něm a máte to o něco jednodušší.
  5. Vzniklou hmotu vařte asi 10 minut s cukrem na mírném ohni a to za stálého míchání, aby se vám cukr ze zdola nepřipaloval.
    Až se Vám cukr rozpustí, hrnec sundejte z plotýnky a přidejte citrónovou šťávu.
  6. Pak už jen zbývá džemem naplnit sklenice, které jsem před tím několikrát zalila vařící vodou a nechala přes noc vystydnout víčkem dolů. Teď už se jen kochám tím, co jsem za 20 korun vytvořila. Je skvělá jako omáčka k masu. Určitě vyzkoušejte!