Skořicový kynutý pletenec

Dnes opět narychlo ... kynutý pletenec se skořicí. Už jsem dělala nutelový a s marmeládou a zatím tento u nás doma vede. Skořice to krásně provoní a dobře ochutí. Pletenec není vůbec suchý a těsto je krásně jemné jako pavučinka. Přitom se s ním pracuje luxusně. Rada pracuji s kynutým těstem, je to stále výzva, zda se podaří, protože každý recept na kynuté těsto je jiný a já se jen divím, jak je možné, že při každém kynutém receptu se mi to podaří, že těsto je jemňoučké a nadýchané. Autor: Milka

Přidal:Emília Raganová, 27.5.2017
Kategorie: Moučníky
Skořicový kynutý pletenec

Suroviny

Těsto:
60 dkghladké mouky
3,5 dlmléka
1 kostkadroždí
10 dkgrozpuštěného másla
2 PLcukru
2 ksžloutky
1 ČLsoli
Náplň:
10 PLkopcovitých krystalového cukru
3 lžičkykopcovité skořice
10 dkgměkkého másla

Postup přípravy

  1. Do trochu vlažného mléka, které osladíme, rozdrobíme droždí a necháme ho vykynout.
  2. Ostatní suroviny promícháme, přilijeme kvásek a vypracujeme tužší těsto. Necháme ho 60 minut kynout.
  3. Rozdělíme ho na dvě části. Každou část rozválíme na 40 x 30 cm.
  4. Pak si připravíme náplň ... Máslo necháme rozpustit v mikrovlnce, ale ne zcela, potom k němu přimícháme cukr a skořici, promícháme a rozdělíme na polovinu.
  5. První polovinu natřeme na těsto, potom srolujeme jako roládu a středem po celé délce ho rozřízneme.
  6. Jednotlivé pruhy spleteme jako cop a vytvoříme věnec.
  7. Dáme ho na plech s papírem a necháme ho 20 minut kynout. Pečeme na 180 ° 10 minut. Pak teplotu znížime na 150 ° a dopečeme dozlatova.
  8. V případě, že bude koláč velmi připékat, přikryjte ho pečícím papírem. Totéž uděláme s druhou polovinou těsta. Budeme mít dva skořicové pletence ... Mňam :)