Skořicový trhanec v hranaté formě - luxusní porkm namísto pizzy k večernímu filmu

Recept s fotopostupem na opravdu výborný a celkem efektní kynutý skořicový koláč. Dělala jsem ho už vícekrát, určitě není nevyzkoušený. Doporučuji k večernímu filmu. Netřeba ani krájet, pěkně se po upečení odlepuje jeden kousek od druhého. A nezapomeňte pořádně posypat skořicovým cukrem, ať to je za skořicí pořádně cítit. Vyzkoušejte i na slano - s česnekovým máslem a bylinkami je to opravdu nebíčko v tlamičce. Autor: Mineralka

Přidal:, 6.6.2018
Kategorie: Moučníky, Pečivo
Recept Skořicový trhanec v hranaté formě - luxusní porkm namísto pizzy k večernímu filmu

Suroviny

500 gpolohrubé mouky
1 kssušené droždí
250 mlmléka
50 gmásla
2 lžícecukru
1/2 lžičkasoli
2 ksvejce
4 ksskořicový cukr
50 gmáslo (na potření těsta a vymazání formy)
1 ksžloutek (na potření koláče)

Postup přípravy

  1. Klasickým způsobem připravíme kvásek - v troše mléka necháme rozpustit droždí.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. V druhé misce smícháme všechny suroviny určené na těsto (kromě skořice, másla na potření, žloutku na potření).
  3. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části. Polovinu těsta rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm. Potřeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicový cukrem (stačí když vymícháte skořici s cukrem v poměru jako vám chutná). Těsto podélně rozřízneme na čtyři části a opatrně je naskládáme na sebe, posypanou částí nahoru. Takto navrstvené těsto prořízneme na stejné části, na šířku cca 2/3 výšky hranaté formy.
  5. Formu na biskupský chlebíček vymažeme s máslem, bokem ukládáme nařezané části, tak aby nám zaplnily celou formu. Přikryté necháme ještě cca hodinu kynout. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  6. Před vložením do trouby, povrch koláče potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme při teplotě cca 190 ° C cca 30 minut. Po dvaceti minutách koláč zkontrolujeme, pokud je vrch již dostatečně tmavý, můžeme ho přikrýt pečícím papírem a takto dopéct ještě deset minut.