Škvarkové pagáčky

Kdo nemá rád pagáčky, neví co je dobrota.

Přidal:, 13.12.2014
Kategorie: Hlavní jídla, Chuťovky
Recept Škvarkové pagáčky

Suroviny

Budeme potřebovat:
1 kgpolohrubá mouka
300 gmleté škvarky
50 gčerstvé droždí
1 lžičkacukr
0,5 lmléko
2 lžičkysůl
2 ksžloutky
100 gmáslo
1 lžičkapepř
1 ksvejce na mazání
3 lžícemléko na mazání

Postup přípravy

  1. K mouce si přidáme máslo, žloutky, sůl, udělaný kvásek (mléko + cukr + droždí). Spolu důkladně prohněteme těsto, které necháme na tmavém a teplém místě vykynout cca 1 hodinu.Tip: 33 receptů na slané a sladké rolády, které si můžete připravit na Vánoce nebo Velikonoce
  2. Po vykynutí ho posypeme moukou a rozválíme na tloušťku cca 1 cm. Mleté škvarky pěkně rozmístíme po celém povrchu vypouklou stranou lžíce a posypeme solí a pepřem.
  3. Těsto si přeložíme takovým způsobem, že horní okraj přeložíme ke středu, spodní okraj přeložíme ke středu. Následně takto přeložené těsto si ještě jednou přeložíme stejným způsobem a otočíme ho vzhůru nohama, abychom dostali spoj na spodní straně. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 20 minut.Tip: Sbírka 25 nejlepších receptů na zákusky, které nesmí chybět na svátečním velikonočním stole
  4. Po uplynutí 20 minut ho rozválíme, jen mírne a za pomocí vykrajovátka si vykrajujeme pagáčky (nebo pohárem).
  5. Ukládáme je na plech, který jsme si vystlali papírem a potřeme je rozšlehaným vajíčkem. Na každý pagáč si uděláme mřížku ostrým nožem nebo lisem na brambory, který používáme, když děláme salát. Necháme je nakynout cca půl hodinu přikryté utěrkou.Tip: Šnekový beránek - velikonoční pečení
  6. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 25 minut. Po upečení je vyjmeme a ihned potřeme mlékem a necháme je odstát 10 minut zakryté utěrkou. Dobrou chuť!

Zdroj: Nosalty