NejRecept.cz Dezerty Koláče Sladká focaccia se skořicí a rozinkami
Sladká focaccia se skořicí a rozinkami
Recept Sladká focaccia se skořicí a rozinkami
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Známý italský chléb focaccia znají mnozí především ve slané verzi. Já jsem ho tentokrát udělala nasladko se skořicí a rozinkami a mohu říct, že se skutečně povedl. Chutná velmi podobně jako skořicové šneky a je dokonalý na snídani i dopolední svačinu. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.5.2025

Sladká focaccia se skořicí a rozinkami

Známý italský chléb focaccia znají mnozí především ve slané verzi. Já jsem ho tentokrát udělala nasladko se skořicí a rozinkami a mohu říct, že se skutečně povedl. Chutná velmi podobně jako skořicové šneky a je dokonalý na snídani i dopolední svačinu. Autor: Jana Podoláková Burkartová

40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

450 g
hladká mouka
100 g
jemně drcený perník na strouhání nebo perníkové sušenky
80 g
třtinový cukr
1/2 kostky
droždí
400 ml
teplá voda
1/2 lžičky
sůl
2 lžíce
rozpuštěné máslo

Dále:

podle chuti
skořicový cukr
podle potřeby
rozinky
podle potřeby
jahodová marmeláda
podle potřeby
máslová drobenka
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Příprava sladké focaccie je rychlá a jednoduchá. Do těsta můžete kromě rozinek přidat i různé jiné druhy sušeného ovoce, čokoládu nebo jakékoli oblíbené suroviny podle své chuti.

  1. Do teplé vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a počkáme, až vznikne kvásek.
  2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme řidší kynuté těsto. Pokud nemáte doma upečený perník na strouhání, můžete ho nahradit tvrdšími sušenkami s perníkovou příchutí, které najemno nastrouháte.
  3. Těsto vlijeme do pekáče, který jsme vymazali máslem, a roztáhneme ho ke krajům. Poté ho posypeme skořicovým cukrem a rozinkami, které jsme namočili do rumu nebo sirupu.
  4. Těsto přeložíme, znovu roztáhneme a naneseme náplň. Znovu přeložíme, roztáhneme a na těsto naneseme jahodovou marmeládu a posypeme ho máslovou drobenkou. Pokud nevíte, jak ji připravit, aby byla co nejchutnější, inspirujte se tímto receptem.
  5. Takto připravenou focacciu necháme kynout 40 minut a poté ji vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů dozlatova.

Hotovou focacciu nechte vychladnout a před podáváním ji můžete posypat moučkovým cukrem. Máte chuť na tradiční slanou focacciu? Vyzkoušejte tento recept na verzi plněnou šunkou a sýrem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář