NejRecept.cz Dezerty Koláče Sladké kytičky z majonézového těsta. Perfektní volba pro milovníky sladkých snídaní.
Sladké kytičky z majonézového těsta. Perfektní volba pro milovníky sladkých snídaní.
Recept Sladké kytičky z majonézového těsta. Perfektní volba pro milovníky sladkých snídaní.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Toto měkoučké sladké pečivo je jako stvořené pro milovníky sladkých snídaní. Těsto je vláčné a nadýchané. Na jazyku se doslova rozplývá. Majonéza v receptu může znít netradičně, ale věřte mi, že je více než perfektní. Pečivo je díky ní čerstvé i několik dní.

siky.silvia siky.silvia    ·   14.3.2025

Sladké kytičky z majonézového těsta. Perfektní volba pro milovníky sladkých snídaní.

Toto měkoučké sladké pečivo je jako stvořené pro milovníky sladkých snídaní. Těsto je vláčné a nadýchané. Na jazyku se doslova rozplývá. Majonéza v receptu může znít netradičně, ale věřte mi, že je více než perfektní. Pečivo je díky ní čerstvé i několik dní.

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
180 g
vlažná voda
110 g
majonéza
40 g
krupicový cukr
2 ks
vanilkový cukr
1 ks
vejce
1 lžička
citrónová kůra
21 g
droždí

Dále:

podle potřeby
sezam (na ozdobu)
1 lžíce
mléko (do vajíčka na potření)
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

U nás doma převládají sladké snídaně. Právě proto často připravuji různé kynuté koláče. Nejraději se vracím k tomuto receptu na měkké záviny, které obvykle plním mákem a ořechy. Někdy ale volím i kakao.

  1. Vodu ohřejeme, přisypeme do ní cukr, rozdrobíme droždí a počkáme, až nám vznikne kvásek.
  2. Všechny ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme droždí a vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo vykynout. Vajíčko před přidáním do těsta rozšleháme a použijeme jen polovinu. Druhou si necháme na potření.
  3. Když těsto vykyne, rozdělíme ho na stejné části (moje měly kolem 100 g). Ty necháme ještě 5 minut odpočívat a poté je začneme tvarovat podle svých představ. Já jsem zvolila kytičky – ty se pletou podobně jako kaiserky s tím rozdílem, že spojený konec dáme do středu pečiva.
  4. Hotové kytičky umístíme na plech vyložený pečicím papírem, kde je necháme ještě nakynout. Poté je potřeme vajíčkem, které nám zbylo a do kterého jsme dali mléko, posypeme sezamem a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 20 minut.

Hotové upečené kytičky nechte vychladnout a můžete podávat. Aby si zachovaly svou vláčnost a měkkost, skladujte je zakryté utěrkou nebo uložené v nádobě s pevným uzávěrem. Podávat je můžete s máslem, medem, kakaem nebo domácím džemem. Já mám velmi ráda tento.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář