NejRecept.cz Dezerty Nejlepší dezerty Punčové řezy Slavnostní punčové řezy
Slavnostní punčové řezy
Recept Slavnostní punčové řezy
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Simona

Pokud se u nás doma vzpomenou punčové řezy, tak se blíží nějaká oslava nebo svátek. Vánoce či Velikonoce se už bez tohoto koláčku ani nepočítaji. Punčové řezy peču docela ráda. Je to sice pracný koláček, ale radost oslavence, kterému ho peču je k nezaplacení. Autor: Simona

NejLucka NejLucka    ·   9.5.2019

Slavnostní punčové řezy

Pokud se u nás doma vzpomenou punčové řezy, tak se blíží nějaká oslava nebo svátek. Vánoce či Velikonoce se už bez tohoto koláčku ani nepočítaji. Punčové řezy peču docela ráda. Je to sice pracný koláček, ale radost oslavence, kterému ho peču je k nezaplacení. Autor: Simona

55 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

15 ks
vejce
21 PL
krystalový cukr
21 PL
polohrubá mouka
6 PL
voda
1,5 bal.
prášek do pečiva

Punč:

200 ml
červený sirup (jahodový, malinový)
100 ml
voda
100 ml
rum
1 ks
citrón /šťáva/
moučkový cukr
červená gelová potravinářská barva

Poleva:

250 g
moučkový cukr
1 PL
vařící voda
2 PL
citronová šťáva
červená gelová potravinářská barva

Na potření těsta:

400 g
rybízový džem
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření
  1. Těsto: 
    Vnádobě vyšleháme 5 bílků se špetkou soli, po částech zašleháme 7 polévkových lžic cukr, po jednom 5 žloutků, 2 polévkové lžíce vody a jemně zamícháme 7 polévkových lžic mouky s polovinou prášku do pečiva. Upečeme na plechu s vyššími okraji na papíře na pečení. Plech rozměr 30x40 cm. Teplota 180 ° C 20 minut. Necháme vychladnout. Upečeme 3 piškoty, každou z 5 vajíček.
  2. Punč:
    Sirup, vodu, rum a citrónovou šťávu smícháme, přidáme podle potřeby cukr a červenou potravinářskou barvu rozmíchanou v malé části vody.
  3. Poleva:
    Moučkový cukr vícekrát prosejeme, přidáme vařící vodu, citrónovou šťávu dle chuti a červenou potravinářskou gelovou barvu. Mícháme, dokud je poleva pěkná hladká.
  4. Z vychladlých plátů stáhneme papír a vrchní vrstvu, která se vytvořila při pečení. První piškot potřeme silnější vrstvou rybízového džemu, přiložíme druhý plát, jemně přitlačíme, polijeme punčem, asi 1-2 cm od okraje, potřeme znovu džemem a přiložíme poslední piškot. Jemně přitlačíme, odložíme do chladu a zatížíme asi na 12 hodin.
  5. Polijeme polevou, necháme mírně zaschnout, ne zcela, aby se poleva nelámala. Můžeme ozdobit tmavou čokoládovou polevou. Pokrájíme horkým nožem na řezy. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář