Slavnostní punčové řezy

Pokud se u nás doma vzpomenou punčové řezy, tak se blíží nějaká oslava nebo svátek. Vánoce či Velikonoce se už bez tohoto koláčku ani nepočítaji. Punčové řezy peču docela ráda. Je to sice pracný koláček, ale radost oslavence, kterému ho peču je k nezaplacení. Autor: Simona

Přidal:, 9.5.2019
Kategorie: Zákusky, Nejlepší dezerty, Punčové řezy, Dezerty, Podle ovoce, Jahody
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Slavnostní punčové řezy

Suroviny

Těsto:
15 ksvejce
21 PLkrystalový cukr
21 PLpolohrubá mouka
6 PLvoda
1,5 bal.prášek do pečiva
Punč:
200 mlčervený sirup (jahodový, malinový)
100 mlvoda
100 mlrum
1 kscitrón /šťáva/
moučkový cukr
červená gelová potravinářská barva
Poleva:
250 gmoučkový cukr
1 PLvařící voda
2 PLcitronová šťáva
červená gelová potravinářská barva
Na potření těsta:
400 grybízový džem

Postup přípravy

  1. Těsto: 
    Vnádobě vyšleháme 5 bílků se špetkou soli, po částech zašleháme 7 polévkových lžic cukr, po jednom 5 žloutků, 2 polévkové lžíce vody a jemně zamícháme 7 polévkových lžic mouky s polovinou prášku do pečiva. Upečeme na plechu s vyššími okraji na papíře na pečení. Plech rozměr 30x40 cm. Teplota 180 ° C 20 minut. Necháme vychladnout. Upečeme 3 piškoty, každou z 5 vajíček.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Punč:
    Sirup, vodu, rum a citrónovou šťávu smícháme, přidáme podle potřeby cukr a červenou potravinářskou barvu rozmíchanou v malé části vody.
  3. Poleva:
    Moučkový cukr vícekrát prosejeme, přidáme vařící vodu, citrónovou šťávu dle chuti a červenou potravinářskou gelovou barvu. Mícháme, dokud je poleva pěkná hladká.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Z vychladlých plátů stáhneme papír a vrchní vrstvu, která se vytvořila při pečení. První piškot potřeme silnější vrstvou rybízového džemu, přiložíme druhý plát, jemně přitlačíme, polijeme punčem, asi 1-2 cm od okraje, potřeme znovu džemem a přiložíme poslední piškot. Jemně přitlačíme, odložíme do chladu a zatížíme asi na 12 hodin.
  5. Polijeme polevou, necháme mírně zaschnout, ne zcela, aby se poleva nelámala. Můžeme ozdobit tmavou čokoládovou polevou. Pokrájíme horkým nožem na řezy. Dobrou chuť!Tip: Jahodový džem bez chemie

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská