Šleha(čkové)né koláčky

Moravské koláče máme doma velmi rádi. Zkoušela jsem však nové. Těsto je se smetanou na šlehání, je luxusní. Měkké i druhý den, co se o moravských koláčcích nedá říct. Plnila jsem tvarohovou náplní, na vrch ještě povidla, drobenka a mandle. Pokud máte rádi například ořechové, nejí problém. Připravte si náplň, jaká vám vyhovuje. Autor: Naďa I. /Rebeka/

Přidal:, 12.4.2018
Kategorie: Koláče, Dezerty, Moučníky
Recept Šleha(čkové)né koláčky

Suroviny

Na těsto:
30 gdroždí
120 gmásla
80 gkrupicového cukru
125 mlmléka
1 bal.vanilkový cukr
2 ksžloutky
kůra z 1/2 citronu
lžičkasoli (malá)
200 ml30% smetany ke šlehání
500 ghladké mouky
Na náplň:
300 gtvarohu
hrstrozinek
80 gmoučkového cukru
50 gmásla
1 bal.vanilkový cukr
kůra z 1/2 citronu
1 ksžloutek
Na drobenku:
50 ghrubé mouky
40 gmásla
40 gmoučkového cukru
A ještě:
hrst mandlí (spařených a oloupaných)
vejce (na potření koláčků)
povidla (nebo nějaká marmeláda)

Postup přípravy

  1. Klasicky připravíme kvásek - mléko + cukr + droždí. Necháme vzejít kvásek.Tip: 33 receptů na slané a sladké rolády, které si můžete připravit na Vánoce nebo Velikonoce
  2. Pomocí šlehače vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme žloutky. Mouku prosejeme přes síto, přidáme sůl, žloutkový krém a samozřejmě i kvásek. A nakonec zlehka vmícháme vyšlehanou šlehačku. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté kynout asi jednu hodinu.
  3. Náplň:
    Máslo s cukrem utřeme, přidáme nastrouhanou kůru, žloutek, tvaroh, rozinky. Drobenku si také připravíme předem - pouze smícháme všechny suroviny.Tip: Velikonoční tvarohový beránek
  4. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, nakrájíme čtverečky, navrstvíme náplň, zpracujeme do kuličky, zabalíme, položíme na plech vyložený pečícím papírem a jemně je zatlačíme, abychom měli kde uložit marmeládu nebo povidla.
  5. Okraje potíráme rozšlehaným žloutkem a posypeme drobenkou (dáme i mandle).Tip: Fašankové Boží milosti - FOTOPOSTUP
  6. Necháme asi ještě 15 minut kynout a pak pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 20 minut.

Můj blog: Vaření s Tomem