NejRecept.cz Dezerty Koláče Šleha(čkové)né koláčky
Šleha(čkové)né koláčky
Recept Šleha(čkové)né koláčky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
rebeka    ·   12.4.2018

Šleha(čkové)né koláčky

Moravské koláče máme doma velmi rádi. Zkoušela jsem však nové. Těsto je se smetanou na šlehání, je luxusní. Měkké i druhý den, co se o moravských koláčcích nedá říct. Plnila jsem tvarohovou náplní, na vrch ještě povidla, drobenka a mandle. Pokud máte rádi například ořechové, nejí problém. Připravte si náplň, jaká vám vyhovuje. Autor: Naďa I. /Rebeka/

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Na těsto:

30 g
droždí
120 g
másla
80 g
krupicového cukru
125 ml
mléka
1 bal.
vanilkový cukr
2 ks
žloutky
kůra z 1/2 citronu
lžička
soli (malá)
200 ml
30% smetany ke šlehání
500 g
hladké mouky

Na náplň:

300 g
tvarohu
hrst
rozinek
80 g
moučkového cukru
50 g
másla
1 bal.
vanilkový cukr
kůra z 1/2 citronu
1 ks
žloutek

Na drobenku:

50 g
hrubé mouky
40 g
másla
40 g
moučkového cukru

A ještě:

hrst mandlí (spařených a oloupaných)
vejce (na potření koláčků)
povidla (nebo nějaká marmeláda)
Postup receptu
Vytisknout
  1. Klasicky připravíme kvásek - mléko + cukr + droždí. Necháme vzejít kvásek.
  2. Pomocí šlehače vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme žloutky. Mouku prosejeme přes síto, přidáme sůl, žloutkový krém a samozřejmě i kvásek. A nakonec zlehka vmícháme vyšlehanou šlehačku. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté kynout asi jednu hodinu.
  3. Náplň:
    Máslo s cukrem utřeme, přidáme nastrouhanou kůru, žloutek, tvaroh, rozinky. Drobenku si také připravíme předem - pouze smícháme všechny suroviny.
  4. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, nakrájíme čtverečky, navrstvíme náplň, zpracujeme do kuličky, zabalíme, položíme na plech vyložený pečícím papírem a jemně je zatlačíme, abychom měli kde uložit marmeládu nebo povidla.
  5. Okraje potíráme rozšlehaným žloutkem a posypeme drobenkou (dáme i mandle).
  6. Necháme asi ještě 15 minut kynout a pak pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 20 minut.

Můj blog: Vaření s Tomem

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář