Šleha(čkové)né koláčky

Moravské koláče máme doma velmi rádi. Zkoušela jsem však nové. Těsto je se smetanou na šlehání, je luxusní. Měkké i druhý den, co se o moravských koláčcích nedá říct. Plnila jsem tvarohovou náplní, na vrch ještě povidla, drobenka a mandle. Pokud máte rádi například ořechové, nejí problém. Připravte si náplň, jaká vám vyhovuje. Autor: Naďa I. /Rebeka/

Přidal:, 12.4.2018
Kategorie: Koláče, Dezerty, Moučníky
Recept Šleha(čkové)né koláčky

Suroviny

Na těsto:
30 gdroždí
120 gmásla
80 gkrupicového cukru
125 mlmléka
1 bal.vanilkový cukr
2 ksžloutky
kůra z 1/2 citronu
lžičkasoli (malá)
200 ml30% smetany ke šlehání
500 ghladké mouky
Na náplň:
300 gtvarohu
hrstrozinek
80 gmoučkového cukru
50 gmásla
1 bal.vanilkový cukr
kůra z 1/2 citronu
1 ksžloutek
Na drobenku:
50 ghrubé mouky
40 gmásla
40 gmoučkového cukru
A ještě:
hrst mandlí (spařených a oloupaných)
vejce (na potření koláčků)
povidla (nebo nějaká marmeláda)

Postup přípravy

  1. Klasicky připravíme kvásek - mléko + cukr + droždí. Necháme vzejít kvásek.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Pomocí šlehače vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme žloutky. Mouku prosejeme přes síto, přidáme sůl, žloutkový krém a samozřejmě i kvásek. A nakonec zlehka vmícháme vyšlehanou šlehačku. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté kynout asi jednu hodinu.
  3. Náplň:
    Máslo s cukrem utřeme, přidáme nastrouhanou kůru, žloutek, tvaroh, rozinky. Drobenku si také připravíme předem - pouze smícháme všechny suroviny.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, nakrájíme čtverečky, navrstvíme náplň, zpracujeme do kuličky, zabalíme, položíme na plech vyložený pečícím papírem a jemně je zatlačíme, abychom měli kde uložit marmeládu nebo povidla.
  5. Okraje potíráme rozšlehaným žloutkem a posypeme drobenkou (dáme i mandle).Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  6. Necháme asi ještě 15 minut kynout a pak pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 20 minut.

Můj blog: Vaření s Tomem