NejRecept.cz Dezerty Koláče Slovenské ŽIARSKE řezy
Slovenské ŽIARSKE řezy
Recept Slovenské ŽIARSKE řezy
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Marta Mlyn    ·   16.11.2016

Slovenské ŽIARSKE řezy

Zákusek se skládá z 15 vajec, ale o to je chutnější. Vyjde vám velký plech, hodí se na oslavy nebo jiné slavnosti. Oříšková nádivka je netradiční a chutná opravdu skvěle. Doporučuji vám připravit tento slovenský zákusek. Autor: Marta Mlyn

Suroviny

Světlé těsto:

10 ks
vejce
12 PL
kr. cukr
2 Pl
voda
8 PL
hrubá mouka
1/2 bal.
prášek do pečiva

Tmavé těsto:

5 ks
vejce
6 PL
moučkový cukr
2 PL
voda
100 g
hrubá mouka
25 g
kakao

Náplň:

200 ml
mléko
300 g
kr. cukr
2 bal.
vanilkový cukr
300 g
mleté oříšky
375 g
máslo
200 g
marmeláda (kyselá)
čokoláda a oříšky na ozdobu
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si světlé těsto. Z uvedené dávky upečeme 2 pláty. Bílky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme postupně jeden žloutek po druhém, vodu a už jen vařečkou přimícháme hrubou mouku, kterou jsme předem smíchali s práškem do pečiva. Upečeme při teplotě 200 stupňů dozlatova. Těsto se snažíme rovnoměrně rozložit na 2 pláty.
  2. Stejně vyšleháme i tmavé těsto a při stejné teplotě pečeme.
  3. Náplň:
    Mléko ohřejeme, přidáme za stálého míchání ořechy, cukr a vanilku. Kaši necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny, postupně zašleháme ořechovou kaši a hotovo.
  4. Na světlé těsto natřeme polovinu marmelády, potřeme krémem, uložíme tmavý plát, potřeme krémem a zakryjeme to světlým těstem, které jsme potřeli zbylou marmeládou. Pokud se vám zvýšilo ořechové náplně jako mně, potřete vrch a ozdobte sekanými oříšky a čokoládou.
  5. Dáme ztuhnout do ledničky a můžeme podávat.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář