Smetanově pudinkový zákusek

Tento zákusek možná znáte, ale v jiné, pozměnené kombinaci. Manžel ohodnotil, že je vynikající a už dávno jsem takový dobrý zákusek nenapekla. Je lahodný, ne příliš přeslazený a studený z chladničky chutná nejlépe. Autor: Adkas

Přidal:, 5.9.2016
Kategorie: Moučníky, Dezerty, Koláče, Zákusky
Recept Smetanově pudinkový zákusek

Suroviny

Těsto:
5 ksvejce
250 gkr. cukr
125 ghladká mouka
125 ghrubá mouka
50 mlolej
50 mlvlažná voda
2 KLprášek do pečiva
1 PLkakao
špetkasůl
Pudink:
800 mlmléka
2 bal.kamramelový pudink
6 PLkr. cukr
Smetanová vrstva:
500 mlzakysaná smetana
250 mlsmetana ke šlehání
2-3 PLmoučkový cukr
12 gželatina v prášku
Dále budeme potřebovat:
sekané vlašské ořechy
hořká čokoláda na strouhání

Postup přípravy

  1. Žloutky dobře vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej a šleháme. Do našlehaných žloutků přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem od pečiva. Nakonec jemně, krouživými pohyby vmícháme tuhou pěnu z bílků, kterou jsme vyšlehali v druhé misce se špetkou soli. Z těsta odebereme polovinu a do jedné přidáme 1 PL prosátého kakaa. Jemně promícháme, druhou polovinu těsta necháme světlou.Tip: Šnekový beránek - velikonoční pečení
  2. Na vymazaný a moukou vysypaný plech nalijeme světlé těsto. Urovnáme a opatrně, pomalým širokým pásem polijeme světlé těsto kakaovým těstem. Pokud je třeba, můžeme ho měkkou stěrkou jemně rozetřít po povrchu bílého těsta. Lžící v pásek nalijeme pudink na pásy tmavého těsta. Použijte celý pudink, i když se vám bude zdát, že je ho hodně.
  3. Vidličkou krouživými pohyby všechny tři vrstvy spirálovitě smícháme. Čím menší spirály, tím lepší výsledný efekt.Tip: Tradiční velikonoční syrek/hrudka
  4. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca půl hodinu. Po upečení necháme koláč zcela vychladnout.
  5. Když je zákusek vychladlý, uděláme nádivku. Želatinu zalijeme 50 ml smetany a mírně zahříváme, mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Pozor, nesmí se vařit!Tip: Sbírka 12 nejlepších punčových zákusků, které můžete připravit na Velikonoce
  6. Zbylou smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky. Ze zakysané smetany odebereme asi 2 PL a vmícháme do rozpuštené želatiny. Dobře promícháme a nelijeme zpět do smetany. Promícháme a přidáme šlehačku. Vše spolu vyšleháme mixérem, aby se želatina rozložila rovnormerne.
  7. Natřeme na vychlazený zákusek a zarovnáme. Vrch posypeme opraženými ořechy na suché pánvi a nastrouhanou čokoládou.

Můj blog: Adkas-tastyfood