Snadná MARLENKA

Přidal: NejLucka, 14.5.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Chuť Marlenka je neodolatelná. Medové těsta, ořechová nádivka se salkem. Mňamka!
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Přidal: NejLucka, 14.5.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
SUROVINY
Těsto:
300 gcukr moučkový
400 gmouka hladká
250 gmásla
1 lžícesoda bikarbona
3 ksvejce
3 lžícemed
dle potřeby mléko cca 150-200ml
Nádivka:
400 gmáslo
2 ksplechovky salko slazené nebo karamelové
Na ozdobení:
1 hrstořechy vlašské
1 ksPikao kakaové nebo čokoládový toping
- Těsto:
Nad párou si rozpustíme jedno celé máslo. Přidáme med, vejce, moučkový cukr, jedlou sodu a mouku. Vše spolu dobře promícháme. Když je těsto příliš husté přidáme trochu mléka a znovu rozmícháme. Nakonec si těsto odvážíme, a rozdělíme si ho na tři stejné části. - Na plech klasické velikosti si dáme pečící papír, na který rovnoměrně rozetřeme jednu část těsta. Těsto roztíráme až těsně po okraj !!! Pečeme v troubě na 175 stupňů asi 12 minut. Těsto je hotové když zhnědne a okraje nám začnou tmavnout jakoby se už pomaličku pripekalo. (S těstem nakládáme velmi opatrně je křehké a mohlo by se zlomit !!!)
- Upečený plát těsta necháme na pečícím papíře vychladnout, otočíme ho a okraje ořízneme. (Spodní strana cesta má větší množství bublinek, proto později snadněji do sebe vpije nádivku a těsto nám rychleji změkne). Ořezáváme z každé strany cca 2cm.
- Zbylé kousky těsta vložíme do misky a prsty nadrtíme na jemnou drobenku, kterou později použijeme na zdobení koláče.
- Náplň:
V misce si vyšleháme změklé máslo, do kterého postupně přimícháme slazené nebo karamelové salko. - Nádivku si odvážíme a rozdělíme na tři části. První plát těsta si položíme na desku a rozetřeme na něj první část nádivky. Postup opakujeme is ostatními pláty těsta. Třetí část nádivky natřeme na vrch koláče a potřeme s ní i boky.
- Na ozdobu:
Vlašské ořechy si nasekáme najemno a smícháme s orezkami, které si namrvíme na jemné drobky. Obsypeme tím celý koláč a nakonec ozdobíme Pikaem, nebo topingem. Koláč necháme odstát min. 24 hodin.
* TIP: Nejlepší je nechat koláč alespoň polovinu času postát při pokojové teplotě, aby se nádivka pěkně vpila do těsta. Marlenka je velmi chutná a v řezu výraznější i když místo karamelového salka použijete bílé slazené.
Zdroj: Pečené, varené s Ivou
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Jednoduchá Marlenka.
KOMENTÁŘE K RECEPTU