Snadná MARLENKA

Chuť Marlenka je neodolatelná. Medové těsta, ořechová nádivka se salkem. Mňamka!

Přidal:, 14.5.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Recept Snadná MARLENKA

Suroviny

Těsto:
300 gcukr moučkový
400 gmouka hladká
250 gmásla
1 lžícesoda bikarbona
3 ksvejce
3 lžícemed
dle potřeby mléko cca 150-200ml
Nádivka:
400 gmáslo
2 ksplechovky salko slazené nebo karamelové
Na ozdobení:
1 hrstořechy vlašské
1 ksPikao kakaové nebo čokoládový toping

Postup přípravy

  1. Těsto:
    Nad párou si rozpustíme jedno celé máslo. Přidáme med, vejce, moučkový cukr, jedlou sodu a mouku. Vše spolu dobře promícháme. Když je těsto příliš husté přidáme trochu mléka a znovu rozmícháme. Nakonec si těsto odvážíme, a rozdělíme si ho na tři stejné části.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Na plech klasické velikosti si dáme pečící papír, na který rovnoměrně rozetřeme jednu část těsta. Těsto roztíráme až těsně po okraj !!! Pečeme v troubě na 175 stupňů asi 12 minut. Těsto je hotové když zhnědne a okraje nám začnou tmavnout jakoby se už pomaličku pripekalo. (S těstem nakládáme velmi opatrně je křehké a mohlo by se zlomit !!!)
  3. Upečený plát těsta necháme na pečícím papíře vychladnout, otočíme ho a okraje ořízneme. (Spodní strana cesta má větší množství bublinek, proto později snadněji do sebe vpije nádivku a těsto nám rychleji změkne). Ořezáváme z každé strany cca 2cm.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Zbylé kousky těsta vložíme do misky a prsty nadrtíme na jemnou drobenku, kterou později použijeme na zdobení koláče.
  5. Náplň:
    V misce si vyšleháme změklé máslo, do kterého postupně přimícháme slazené nebo karamelové salko.Tip: Jahodový džem bez chemie
  6. Nádivku si odvážíme a rozdělíme na tři části. První plát těsta si položíme na desku a rozetřeme na něj první část nádivky. Postup opakujeme is ostatními pláty těsta. Třetí část nádivky natřeme na vrch koláče a potřeme s ní i boky.
  7. Na ozdobu: 
    Vlašské ořechy si nasekáme najemno a smícháme s orezkami, které si namrvíme na jemné drobky. Obsypeme tím celý koláč a nakonec ozdobíme Pikaem, nebo topingem. Koláč necháme odstát min. 24 hodin.

* TIP: Nejlepší je nechat koláč alespoň polovinu času postát při pokojové teplotě, aby se nádivka pěkně vpila do těsta. Marlenka je velmi chutná a v řezu výraznější i když místo karamelového salka použijete bílé slazené.

Zdroj: Pečené, varené s Ivou