NejRecept.cz Národní kuchyně Maďarská kuchyně Šomlói halušky s vanilkovým krémem
Šomlói halušky s vanilkovým krémem
Recept Šomlói halušky s vanilkovým krémem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Coolinarika

Tradiční maďarský recept, který je velmi populární hlavně na severu krajiny. Nevyžaduje velkou zručnost, chuť je výborná. Mňam!

NejLucka NejLucka    ·   27.4.2015

Šomlói halušky s vanilkovým krémem

Tradiční maďarský recept, který je velmi populární hlavně na severu krajiny. Nevyžaduje velkou zručnost, chuť je výborná. Mňam!

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Světla piškota:

4 ks
vejce
4 lžíce
kr. cukr
4 lžíce
polohrubá mouka
1/2 bal.
prášek do pečiva

Tmavá piškot:

4 ks
vejce
4 lžíce
kr. cukr
3 lžíce
polohrubá mouka
1 lžíce
kakao
1/2 bal.
prášek do pečiva

Krém:

2 bal.
vanilkový pudink
700 ml
mléka
8 lžic
kr. cukr
250 ml
smetana

Punč:

250 ml
voda
200 g
kr. cukr
2 ks
pomeranč
100 ml
rum

Čokoládová poleva:

150 ml
voda
100 g
kr. cukr
200 g
hořká čokoláda
100 ml
rum

Dále budeme potřebovat:

100 g
vlašské ořechy
500 ml
smetana ke šlehání
čokoládová rýže
Postup receptu
Vytisknout
  1. Světla piškota:
    Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Připravené těsto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), který jsme vystlali papírem a upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů.
  2. Tmavá piškota:
    Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Připravené těsto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), který jsme vystlali papírem a upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů.
  3. Krém:
    700 ml mléka dáme ohřát na oheň, přidáme pudinkové prášky, cukr a uvaříme hustý krém. Hustý krém zakryjeme fólií a necháme vychladnout. 250 ml smetany vyšleháme do tuhé pěny a přidáme ji k pudinku. Spojíme.
  4. Punč:
    250 ml vody dáme ohřát na oheň. Přidáme cukr a rozvaříme ho. Když máme cukr rozpuštěný, přidáme šťávu z pomerančů a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče. Přidáme rum a chvíli povaříme.
  5. Čokoládová poleva:
    150 ml vody dáme ohřát, přidáme cukr a chvíli povaříme. Přidáme na kousky nalámanou čokoládu a rum. Spojíme a necháme mírně vychladnout.
  6. Připravíme si  větší zapékací misku. Na dno naskládáme natrhané tmavé těsto, nalijeme polovinu punče, naneseme třetinu krému, posypeme nasekanými vlašskými ořechy a zalijeme čokoládovou polevou. Natrháme světlé těsto, které zalijeme druhou polovinou punče, naneseme druhou třetinu krému, posypeme nasekanými ořechy a zalijeme druhou polovinou čokoládové polevy. Navrstvíme zbývající krém, vyšlehanú šlehačku a vrch posypeme čokoládovou rýží. Necháme ztuhnout a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika

 

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář