Šomlói halušky s vanilkovým krémem

Tradiční maďarský recept, který je velmi populární hlavně na severu krajiny. Nevyžaduje velkou zručnost, chuť je výborná. Mňam!

Přidal:, 27.4.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Recept Šomlói halušky s vanilkovým krémem

Suroviny

Světla piškota:
4 ksvejce
4 lžícekr. cukr
4 lžícepolohrubá mouka
1/2 bal.prášek do pečiva
Tmavá piškot:
4 ksvejce
4 lžícekr. cukr
3 lžícepolohrubá mouka
1 lžícekakao
1/2 bal.prášek do pečiva
Krém:
2 bal.vanilkový pudink
700 mlmléka
8 lžickr. cukr
250 mlsmetana
Punč:
250 mlvoda
200 gkr. cukr
2 kspomeranč
100 mlrum
Čokoládová poleva:
150 mlvoda
100 gkr. cukr
200 ghořká čokoláda
100 mlrum
Dále budeme potřebovat:
100 gvlašské ořechy
500 mlsmetana ke šlehání
čokoládová rýže

Postup přípravy

  1. Světla piškota:
    Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Připravené těsto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), který jsme vystlali papírem a upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Tmavá piškota:
    Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Připravené těsto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), který jsme vystlali papírem a upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů.
  3. Krém:
    700 ml mléka dáme ohřát na oheň, přidáme pudinkové prášky, cukr a uvaříme hustý krém. Hustý krém zakryjeme fólií a necháme vychladnout. 250 ml smetany vyšleháme do tuhé pěny a přidáme ji k pudinku. Spojíme.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Punč:
    250 ml vody dáme ohřát na oheň. Přidáme cukr a rozvaříme ho. Když máme cukr rozpuštěný, přidáme šťávu z pomerančů a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče. Přidáme rum a chvíli povaříme.
  5. Čokoládová poleva:
    150 ml vody dáme ohřát, přidáme cukr a chvíli povaříme. Přidáme na kousky nalámanou čokoládu a rum. Spojíme a necháme mírně vychladnout.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Připravíme si  větší zapékací misku. Na dno naskládáme natrhané tmavé těsto, nalijeme polovinu punče, naneseme třetinu krému, posypeme nasekanými vlašskými ořechy a zalijeme čokoládovou polevou. Natrháme světlé těsto, které zalijeme druhou polovinou punče, naneseme druhou třetinu krému, posypeme nasekanými ořechy a zalijeme druhou polovinou čokoládové polevy. Navrstvíme zbývající krém, vyšlehanú šlehačku a vrch posypeme čokoládovou rýží. Necháme ztuhnout a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika