NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Špenátovo-sýrový burek z nadýchaného kynutého těsta
Špenátovo-sýrový burek z nadýchaného kynutého těsta
Recept Špenátovo-sýrový burek z nadýchaného kynutého těsta
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Monika Dobrotková

Špenátový burek je skvělý slaný koláč, který je hotový téměř okamžitě. Výborně zasytí a hodí se k snídani, svačině i večeři. Těsto je univerzální a můžete ho naplnit teoreticky čímkoli. Já jsem tentokrát použila kombinaci špenátu a sýra a výsledek byl více než dokonalý. Autor: Monika Dobrotková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.5.2025

Špenátovo-sýrový burek z nadýchaného kynutého těsta

Špenátový burek je skvělý slaný koláč, který je hotový téměř okamžitě. Výborně zasytí a hodí se k snídani, svačině i večeři. Těsto je univerzální a můžete ho naplnit teoreticky čímkoli. Já jsem tentokrát použila kombinaci špenátu a sýra a výsledek byl více než dokonalý. Autor: Monika Dobrotková

30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

800 g
hladká mouka
1 dcl
olej
1 ks
bílek
4,5 dcl
voda
2 lžičky
sůl
42 g
droždí

Náplň:

650 g
čerstvý špenát
250 g
sýr ve slaném nálevu
1 ks
mozzarella

Na potření:

1 ks
žloutek
1 lžíce
bílý jogurt

Na posypání:

podle potřeby
semínka
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Špenátový burek dělám pravidelně. Skvěle chutná, má jednoduchou přípravu a můžete ho podávat kdykoli během dne – ke snídani, svačině, odpolednímu občerstvení i večeři.

  1. Vodu mírně ohřejeme, rozdrobíme do ní droždí a počkáme, až vzejde kvásek.
  2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme pevné těsto, které necháme alespoň hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné části. Každou rozválíme, naplníme špenátem a sýrem a zatočíme do závinu.
  4. Závin potřeme žloutkem smíchaným s jogurtem, posypeme semínky podle svých preferencí a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 170 až 180 stupňů přibližně 20 minut – sledujeme.

Upečený špenátový burek uchovávejte po vychladnutí v pevné nádobě s víkem. Tím zajistíte, že těsto zůstane měkké a nadýchané i po několika dnech. Máte chuť na trochu jiný slaný koláč? Vyzkoušejte tento křehký quiche se špenátem a sýrem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář