NejRecept.cz Přílohy Knedlíky Bramborové Spišské bramborové džatky se slaninou a cibulí. Jídlo, se kterým si připomenete slovenské tradice.
Spišské bramborové džatky se slaninou a cibulí. Jídlo, se kterým si připomenete slovenské tradice.
Recept Spišské bramborové džatky se slaninou a cibulí. Jídlo, se kterým si připomenete slovenské tradice.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tradiční slovenská jídla dělám moc ráda. Skvěle chutnají, dokážou výborně zasytit a ještě nikdy mě nezklamala. Jejich příprava je obvykle jednoduchá a mnohá jsou hotová do hodiny. Mezi oblíbená jídla, na která nedám dopustit, rozhodně patří tyto spišské bramborové džatky, na které jsem si pro vás připravila i videorecept.

Recepty od Agi Recepty od Agi    ·   19.8.2025

Spišské bramborové džatky se slaninou a cibulí. Jídlo, se kterým si připomenete slovenské tradice.

Tradiční slovenská jídla dělám moc ráda. Skvěle chutnají, dokážou výborně zasytit a ještě nikdy mě nezklamala. Jejich příprava je obvykle jednoduchá a mnohá jsou hotová do hodiny. Mezi oblíbená jídla, na která nedám dopustit, rozhodně patří tyto spišské bramborové džatky, na které jsem si pro vás připravila i videorecept.

40 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny
900 g
brambory
150 g
polohrubá mouka
3 ks
cibule
podle chuti
sůl
2 lžíce
vepřové sádlo
podle potřeby
uzená slanina
podle potřeby
pažitka
podle potřeby
bryndza nebo tvaroh
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Spišské bramborové džatky jsem dělala poprvé a můžu říct, že rozhodně ne naposledy. V kombinaci s opečenou slaninou a cibulkou chutnaly výborně. Navrch si ale můžete dát cokoliv jiného podle chuti.

  1. Cibuli a brambory oloupeme a spolu se slaninou nakrájíme.
  2. Brambory uvaříme v mírně osolené vodě. Poté je scedíme, ne úplně – trochu vody necháme, posypeme je moukou, promícháme a přikryjeme. Počkáme přibližně 10 minut.
  3. Slaninu orestujeme na pánvi. Když je pěkně hnědá, vyndáme ji a do tuku, který z ní zůstal, přidáme trochu sádla a orestujeme na něm cibuli.
  4. Brambory rozšťoucháme, osolíme a z těsta, které nám vzniklo, začneme tvořit menší kuličky. Aby se těsto nelepilo na ruce, můžeme si je předtím potřít olejem.
  5. Hotové kuličky opečeme na vepřovém sádle a následně podáváme se slaninou, cibulkou a bryndzou nebo tvarohem.

Navrch džatek můžete klidně přidat i pažitku nebo jarní cibulku. A v případě, že byste si chtěli připravit ještě nějaké tradiční slovenské jídlo, vyzkoušejte pravé slovenské bryndzové halušky podle tohoto receptu.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář