NejRecept.cz Dezerty Koláče Žerbó roláda – stará dobrá klasika v novém moderním provedení s ořechovo-džemovou náplní.
Žerbó roláda – stará dobrá klasika v novém moderním provedení s ořechovo-džemovou náplní.
Recept Žerbó roláda – stará dobrá klasika v novém moderním provedení s ořechovo-džemovou náplní.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Žerbó roládu má moje mamka zapsanou v sešitě s recepty těmi největšími písmeny. Její nejoblíbenější koláč, kterým podle mě nepohrdne ani o půlnoci. Ořechy, kyselý džem, cukr, kynuté máslové těsto a navrchu čokoládová poleva. Moje mamka má tento koláč raději posypaný moučkovým cukrem, tak jsem připravila tuto roládu v jejím stylu – bez polevy. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   11.12.2024

Žerbó roláda – stará dobrá klasika v novém moderním provedení s ořechovo-džemovou náplní.

Žerbó roládu má moje mamka zapsanou v sešitě s recepty těmi největšími písmeny. Její nejoblíbenější koláč, kterým podle mě nepohrdne ani o půlnoci. Ořechy, kyselý džem, cukr, kynuté máslové těsto a navrchu čokoládová poleva. Moje mamka má tento koláč raději posypaný moučkovým cukrem, tak jsem připravila tuto roládu v jejím stylu – bez polevy. Autor: Karambola

55 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
polohrubá mouka
250 g
máslo
1 bal.
vanilkový cukr
1 lžíce
moučkový cukr
2 ks
žloutek
20 g
droždí
podle potřeby (pár lžic)
mléko

Dále:

210 g
mleté vlašské ořechy
170 g
moučkový cukr
trochu
olej
na posypání
moučkový cukr
na potření
džem
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Žerbó koláč zná mnoho z nás jako řezy. Tentokrát jsem ho připravila ve formě rolády, která nejen skvěle chutnala, ale také krásně vypadala na talíři. Pokud si chcete tento starý dobrý zákusek připomenout, vyzkoušejte můj ověřený recept.

  1. Do mísy dáme mouku, měkké máslo, vanilkový a moučkový cukr, žloutky a rozdrolené droždí. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout asi půl hodiny při pokojové teplotě. Pokud se vám nedaří těsto spojit, přidávejte po lžících mléko. Těsto má být kompaktní a měkké. Záleží i na velikosti žloutků a teplotě másla, jak se vám těsto spojí. Nebojte se přidat mléko, pokud je to nutné.
  2. Vykynuté těsto rozválíme na tenčí obdélník, který potřeme kyselým džemem – já jsem použila ostružinový, posypeme ořechy, cukrem a pokapeme olejem. Srolujeme a pořádně rukama utlačíme. Přeložíme na plech s pečicím papírem a dáme péct.
  3. Pečeme ve studené troubě na 160 °C asi 40 minut – sledujeme. V polovině pečení potřeme rozšlehaným žloutkem. Doba pečení závisí na tloušťce rozváleného těsta nebo průměru rolády. Čím je roláda tlustší, tím déle se peče, aby se dobře propekl střed.
  4. Po upečení polijeme vrch čokoládou nebo posypeme moučkovým cukrem.

Roláda se velmi dobře krájí a servíruje. Je tak ideální i na různé narozeninové oslavy nebo svátky, jako jsou například Vánoce. Navíc je její velkou výhodou zajímavá chuť. Jinak sladké a jemné těsto doplňuje výrazný kyselý džem. Pokud nemáte ostružinový, který jsem použila já, můžete sáhnout i po rybízovém.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář