NejRecept.cz Dezerty Koláče Šťavnaté bratislavské rohlíčky na plech s ořechy a mákem
Šťavnaté bratislavské rohlíčky na plech s ořechy a mákem
Recept Šťavnaté bratislavské rohlíčky na plech s ořechy a mákem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Máte rádi bratislavské rohlíčky, ale nemáte dostatek času na jejich přípravu? Vyzkoušejte tuto verzi na plech, která je expresně rychlá a skutečně dokonalá. Ve srovnání s klasickými rohlíčky mohu říct, že je křehčí a mnohem šťavnatější. Pokud jste tedy dostali chuť na něco dobrého a sladkého, určitě vyzkoušejte tento recept na bratislavské rohlíčky na plech.

siky.silvia siky.silvia    ·   19.5.2025

Šťavnaté bratislavské rohlíčky na plech s ořechy a mákem

Máte rádi bratislavské rohlíčky, ale nemáte dostatek času na jejich přípravu? Vyzkoušejte tuto verzi na plech, která je expresně rychlá a skutečně dokonalá. Ve srovnání s klasickými rohlíčky mohu říct, že je křehčí a mnohem šťavnatější. Pokud jste tedy dostali chuť na něco dobrého a sladkého, určitě vyzkoušejte tento recept na bratislavské rohlíčky na plech.

50 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

200 g
hladká mouka
200 g
polohrubá mouka
90 g
máslo
80 g
vepřové sádlo
35 g
krystalový cukr
115 ml
mléko
16 g
čerstvé droždí
1 ks
žloutek
špetka
sůl

Dále:

1 ks
žloutek na potření

Maková náplň:

250 g
mletý mák
150 ml
voda
120 g
krystalový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
1 lžička
citrónová kůra
3 lžíce
džem

Ořechová náplň:

250 g
mleté vlašské ořechy
150 ml
voda
120 g
krystalový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
1 – 2 lžičky
mletá skořice
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Bratislavské rohlíčky jsou klasikou, kterou doma připravuji docela často. Obvykle používám tento recept, díky kterému se mi vždy povedou. Nikdy neoschnou ani nevytečou. Tentokrát jsem však neměla čas je plnit a tvarovat, a proto jsem se rozhodla připravit verzi na plech. A nemohla jsem udělat lépe.

  1. Maková náplň: Jako první si připravíme náplně. Ty musí před použitím vychladnout. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme cukr. Povaříme přibližně 5 minut. Když vznikne sirup, přidáme mák, citrónovou kůru, vanilkový cukr a džem podle své chuti. Já mám ráda tento rybízový, který skvěle kontrastuje s jinak sladkou náplní. Vše důkladně promícháme a stáhneme z ohně.
  2. Ořechová náplň: Začneme stejně jako u makové – do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr a uvaříme sirup. Poté přisypeme vlašské ořechy, vanilkový cukr a skořici, důkladně promícháme a stáhneme z ohně. Pokud je náplň moc řídká, přidejte do ní mleté piškoty nebo strouhanku.
  3. Mléko ohřejeme, přidáme do něj cukr, droždí a počkáme, než vzejde kvásek.
  4. Všechny ostatní suroviny na těsto smícháme, přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
  5. Vykynuté těsto dáme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme ho na tři stejné části a každou rozválíme.
  6. První plát vložíme do plechu 38 × 27 cm, který jsme vyložili pečicím papírem, a naneseme na něj makovou náplň. Na ni položíme druhý plát, na který naneseme ořechovou náplň.
  7. Navrch dáme poslední třetí plát, který potřeme žloutkem a necháme zaschnout. Poté povrch potřeme žloutkem znovu, počkáme 15 až 20 minut, propícháme vidličkou, zakryjeme pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 25 minut.

Bratislavské rohlíčky na plechu krájejte na kostky nebo obdélníky. Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem. Pokud nechcete kombinovat jednotlivé náplně, můžete udělat čistě ořechovou nebo makovou verzi. V takovém případě ale nezapomeňte množství náplně zdvojnásobit.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář