NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Šťavnaté jablečné pokušení se smetanovou přikrývkou. Výborný dezert, když máte hodně jablek.
Šťavnaté jablečné pokušení se smetanovou přikrývkou. Výborný dezert, když máte hodně jablek.
Recept Šťavnaté jablečné pokušení se smetanovou přikrývkou. Výborný dezert, když máte hodně jablek.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Pořádná jablečná vrstva, která se dokonale rozplyne na jazyku. Vrch zdobí smetana ke šlehání smíchaná se zakysanou smetanou. Jednoduchý a přitom velmi chutný koláč z domácích jablek. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   7.10.2024

Šťavnaté jablečné pokušení se smetanovou přikrývkou. Výborný dezert, když máte hodně jablek.

Pořádná jablečná vrstva, která se dokonale rozplyne na jazyku. Vrch zdobí smetana ke šlehání smíchaná se zakysanou smetanou. Jednoduchý a přitom velmi chutný koláč z domácích jablek. Autor: Karambola

40 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 ks
vejce
120 g
krystalový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
120 g
polohrubá mouka
1 lžička
prášek do pečiva
80 g
mleté vlašské ořechy
50 ml
teplé mléko

Jablečná vrstva:

10 ks
jablko
750 ml
voda
podle chuti
sirup
podle chuti
krystalový cukr
podle chuti
citrónová šťáva
2 bal.
vanilkový pudink

Smetanová vrstva:

250 ml
smetana ke šlehání
250 g
zakysaná smetana
1 bal.
vanilkový cukr

Na posypání:

podle chuti
sušenky
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Máte doma hodně jablek a nevíte, co s nimi? Pokud už nechcete dělat klasické jablečné pité a stihli jste si připravit sterilizovaná jablka, která se dají později využít třeba jako náplň do koláčů, vyzkoušejte tento vrstvený dezert. Ve spojení se smetanou je neodolatelný.

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva, mleté vlašské ořechy a nakonec přilijeme mléko.
  2. Připravené těsto naneseme na plech o rozměrech 28 x 18 cm, který jsme vyložili pečicím papírem, a pečeme při teplotě 180 stupňů po dobu 30 minut.
  3. Jablka očistíme a nakrájíme na kostičky. Dáme je na pánev, zalijeme vodou, přidáme podle chuti sirup, cukr a citronovou šťávu. Vaříme asi 15 minut, dokud jablka nezměknou. Přidáme 2 bal. vanilkového pudinku a uvaříme hustou hmotu, kterou naneseme na upečené a vychladlé těsto. Jablečnou hmotu lijeme na těsto za horka.
  4. Smetanu ke šlehání vyšleháme s vanilkovým cukrem do tuhé šlehačky. Přidáme zakysanou smetanu a na nejnižších otáčkách jen spojíme – už nešleháme, aby hmota nezřídla.
  5. Smetanovou směs naneseme na vychladlou jablečnou hmotu a uhladíme. Vrch ozdobíme rozdrobenými sušenkami nebo podle chuti.
  6. Koláč uložíme do lednice, aby ztuhl, a můžeme podávat. Výborně chutná samostatně, ale klidně k němu můžete naservírovat i plátky čerstvého jablka.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář