NejRecept.cz Dezerty Koláče Šťavnaté kokosové ježe podle tradičního chorvatského receptu.
Šťavnaté kokosové ježe podle tradičního chorvatského receptu.
Šťavnaté kokosové ježe podle tradičního chorvatského receptu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Kokosové ježe jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Ideální jsou na svátky, běžné dny i oslavy. Jejich příprava není vůbec náročná. Důležité je jen vybrat si vhodný recept. Já je už roky dělám podle tohoto a můžu říct, že tak šťavnaté jsem je předtím nikdy neměla.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   21.4.2025

Šťavnaté kokosové ježe podle tradičního chorvatského receptu.

Kokosové ježe jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Ideální jsou na svátky, běžné dny i oslavy. Jejich příprava není vůbec náročná. Důležité je jen vybrat si vhodný recept. Já je už roky dělám podle tohoto a můžu říct, že tak šťavnaté jsem je předtím nikdy neměla.

40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 ks
vejce
špetka
sůl
200 g
krystalový cukr
10 g
vanilkový cukr
150 ml
rostlinný olej
300 g
hladká mouka
10 g
prášek do pečiva
150 ml
mléko

Poleva:

350 ml
mléko
100 g
máslo
300 g
čokoláda
2 lžíce
kakao
30 g
krystalový cukr
2 lžičky
rum

Na obalování:

200 g
strouhaný kokos
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Aby byly kokosové ježe chutné a dobře se jedly, musí být v první řadě dostatečně šťavnaté. Po jejich upečení je proto nezapomeňte přelít sladkou polevou. Ta kromě šťavnatosti zajistí i to, že koláč bude dokonale křehký.

  1. Vejce vyšleháme se špetkou soli a krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny. Za stálého míchání postupně přiléváme rostlinný olej.
  2. Do vyšlehaných vajec přidáme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Takto připravené těsto vylijeme do plechu o rozměrech 35 x 25 cm, který jsme vyložili pečicím papírem. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 170 stupňů přibližně 25 až 30 minut.
  3. Poleva: Do hrnku nalijeme mléko, přidáme máslo, čokoládu, kakao, cukr, rum a dáme na sporák. Za stálého míchání počkáme, až směs začne vřít, a stáhneme ji z ohně. Následně ji přelijeme do misky, kde nám vychladne.
  4. Z upečeného těsta odstraníme nerovnoměrné okraje a nakrájíme ho na kostky. Ty namáčíme v polevě a následně obalujeme ve strouhaném kokosu.

Kokosové ježe můžete rovnou podávat. Díky polevě chutnají skvěle nejen v den, kdy je upečete, ale i v ty další. Chtěli byste si připravit mírně odlišnou verzi? Vyzkoušejte tento recept, do kterého patří i med.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář