NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Kokosové cukroví Šťavnaté kokosové ježe. Tradiční recept na dezert, který si můžete vychutnat nejen na Vánoce.
Šťavnaté kokosové ježe. Tradiční recept na dezert, který si můžete vychutnat nejen na Vánoce.
Šťavnaté kokosové ježe. Tradiční recept na dezert, který si můžete vychutnat nejen na Vánoce.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Alena Borchová

Vděčné a levné. Přesně takové jsou kokosové ježe, které u nás na Vánoce nesmí chybět. Obvykle je připravuji s předstihem, abychom si je mohli užít ještě v předvánočním období. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.11.2024

Šťavnaté kokosové ježe. Tradiční recept na dezert, který si můžete vychutnat nejen na Vánoce.

Vděčné a levné. Přesně takové jsou kokosové ježe, které u nás na Vánoce nesmí chybět. Obvykle je připravuji s předstihem, abychom si je mohli užít ještě v předvánočním období. Autor: Alena Borchová

45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

300 g
polohrubá mouka
200 g
moučkový cukr
50 g
máslo nebo Hera
3 lžíce
med
200 ml
mléko
1 ks
prášek do pečiva
1 ks
vejce

Poleva

250 g
máslo nebo Hera
200 g
moučkový cukr
2 lžíce
kakao
200 ml
mléko
100 ml
rum
400 g
strouhaný kokos
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Kokosové ježe jsou měkké, dobré a chutné. Připravit si je můžete kdykoliv během roku. U nás doma se tradičně spojují s vánočním obdobím, kdy nesmí chybět stejně jako linecké cukroví, vanilkové rohlíčky nebo perníčky.

  1. Hrnec se silnějším dnem postavíme na slabší plamen a vložíme do něj mléko, tuk a med. Mícháme, dokud se vše nerozpustí, ale nevaříme.
  2. Směs necháme vychladnout a následně do ní přidáme rozšlehané vejce, prosátou mouku, prášek do pečiva a cukr. Těsto vylijeme na plech o rozměrech 39 x 28 cm vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 15 až 20 minut dozlatova. Ježe můžeme péct i na menším plechu 22 x 32 cm, tehdy budou silnější.
  3. Z upečeného a vychladlého těsta krájíme kostky 4 x 4 cm, z okrajů lze vytvarovat i několik kuliček. Vykrájené kostky namáčíme do polevy a následně posypeme strouhaným kokosem.
  4. Poleva: Do hrnce dáme mléko, tuk a zahříváme, dokud se nerozpustí. Poté přidáme cukr, kakao, rum a mícháme, dokud nevznikne hustší tekutina.

Pokud bychom chtěli kokosové ježe ozvláštnit, namísto klasické polevy je namočíme do rozpuštěné bílé čokolády a posypeme strouhanými ořechy.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář