NejRecept.cz Přílohy Knedlíky Kynuté knedlíky Šťavnaté kuřecí kousky na smetaně se žampiony a domácím houskovým knedlíkem.
Šťavnaté kuřecí kousky na smetaně se žampiony a domácím houskovým knedlíkem.
Recept Šťavnaté kuřecí kousky na smetaně se žampiony a domácím houskovým knedlíkem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Kuřecí kousky na smetaně jsou pokrmem, který připravuji vždy, když potřebuji rychlý a jednoduchý oběd nebo večeři. Můžete je podávat s jakoukoliv přílohou. Tentokrát jsem připravila domácí houskový knedlík, ale hodí se k nim také klasický kynutý knedlík nebo dokonce těstoviny. Autor: Jana Podoláková Burkartová

NejLucka NejLucka    ·   5.10.2024

Šťavnaté kuřecí kousky na smetaně se žampiony a domácím houskovým knedlíkem.

Kuřecí kousky na smetaně jsou pokrmem, který připravuji vždy, když potřebuji rychlý a jednoduchý oběd nebo večeři. Můžete je podávat s jakoukoliv přílohou. Tentokrát jsem připravila domácí houskový knedlík, ale hodí se k nim také klasický kynutý knedlík nebo dokonce těstoviny. Autor: Jana Podoláková Burkartová

60 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Kuřecí kousky

podle chuti
kořenová zelenina
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
podle potřeby
vykostěná kuřecí stehna
podle potřeby
hladká mouka
podle chuti
oregano
špetka
mletá paprika
podle chuti
mletý pepř
1 stroužek
česnek
podle potřeby
smetana na vaření
podle potřeby
voda
podle potřeby
malé žampiony

Houskový knedlík

400 g
polohrubá mouka
1/2 kostky
droždí
2 ks
žloutek
150 ml
voda
150 ml
mléko
1 lžička
sůl
špetka
cukr
2 lžíce
olej
2 ks
starší housky
Postup receptu
Vytisknout
60 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Příprava domácího houskového knedlíku je sice náročnější než koupě toho kynutého, ale s masem si neskutečně rozumí. Pokud tedy máte čas, určitě ho vyzkoušejte. Případně experimentujte a k pokrmu podávejte chlupaté nebo bramborové knedlíky.

  1. Na hluboké pánvi orestujeme na oleji nakrájenou kořenovou zeleninu a osolíme.
  2. Vykostěná kuřecí stehna zbavíme kůže, nakrájíme na větší kousky, osolíme, obalíme v hladké mouce a zlehka orestujeme na pánvi vedle zeleniny.
  3. Maso podlijeme, krátce povaříme a znovu podlijeme. Poté přidáme oregano, špetku papriky, stroužek česneku, přiklopíme a dusíme do změknutí.
  4. Maso vyjmeme, uložíme do tepla a omáčku rozmixujeme. Aby nebyla příliš řídká, zahustíme ji trochou mouky, zjemníme smetanou a dochutíme solí a mletým černým pepřem.
  5. Malé žampiony orestujeme dozlatova a přidáme na talíř.
  6. Na přípravu domácího knedlíku smícháme vlažnou vodu, mléko a cukr. Poté přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
  7. Z mouky, žloutků, soli a kvásku vypracujeme nelepivé těsto, které necháme kynout přibližně 40 minut. Když je vykynuté, dáme ho na pracovní desku a zapracujeme do něj nakrájené housky. Těsto rozdělíme na dvě části, vytvarujeme z nich bochánky a necháme je pod utěrkou ještě 20 minut kynout.
  8. Knedlíky vaříme v páře 15 minut. Poté do nich zapíchneme špejli a jemně potřeme olejem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář