NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Šťavnaté kynuté záviny plněné sladkým ovocným džemem.
Šťavnaté kynuté záviny plněné sladkým ovocným džemem.
Recept Šťavnaté kynuté záviny plněné sladkým ovocným džemem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Vždy, když chci doma upéct něco opravdu dobrého, vsadím na kynuté těsto, které mě zatím ještě nezklamalo. Tentokrát jsem se rozhodla pro klasiku – kynutý závin. Místo toho, abych ho ale plnila mákem, kakaem nebo ořechy, zvolila jsem džem a nemohla jsem udělat lépe.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   11.3.2025

Šťavnaté kynuté záviny plněné sladkým ovocným džemem.

Vždy, když chci doma upéct něco opravdu dobrého, vsadím na kynuté těsto, které mě zatím ještě nezklamalo. Tentokrát jsem se rozhodla pro klasiku – kynutý závin. Místo toho, abych ho ale plnila mákem, kakaem nebo ořechy, zvolila jsem džem a nemohla jsem udělat lépe.

40 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

300 ml
vlažné mléko
80 g
krystalový cukr
10 g
sušené droždí
600 g
hladká mouka
2 ks
vejce
podle chuti
citronová kůra
10 g
vanilkový cukr
150 g
máslo
2 špetky
sůl
1 – 2 lžíce
rostlinný olej

Dále:

500 – 600 g
džem
70 g
máslo (na potření)
1 ks
žloutek (na potření)
2 lžíce
mléko (na potření)
podle chuti
moučkový cukr (na posypání)
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření

Kynuté záviny zpravidla plním mákem, kakaem nebo ořechy. Náplně dělám podle tohoto receptu, díky kterému během pečení nikdy nevytečou. Tentokrát jsem ale místo nich zvolila džem, který těstu dodal vláčnost a postaral se o ten nejlepší chuťový zážitek.

  1. Vlažné mléko nalijeme do mísy, přidáme cukr, sušené droždí a promícháme.
  2. Do mléka přisypeme mouku, vejce, citrónovou kůru, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, sůl a vypracujeme těsto.
  3. Čistou misku vymažeme olejem, vložíme do ní těsto, které zakryjeme fólií a necháme alespoň hodinu kynout.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme na rozměr 40 x 30 cm a potřeme ho džemem podle chuti. Já jsem použila džem z kdoule, ale skvělý je i meruňkový z tohoto receptu.
  5. Potřené těsto srolujeme, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 40 minut dokynout.
  6. Takto připravené záviny potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 170 až 180 °C přibližně 50 až 55 minut.
  7. Záviny po upečení ještě jednou potřeme rozpuštěným máslem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočívat 10 minut. Poté je nakrájíme a můžeme podávat.

Hotové záviny před servírováním obvykle posypu moučkovým cukrem, ale není to nutné. Džem je sám o sobě dostatečně sladký a výrazný. Výhodou je také to, že džem těsto dokonale zvlhčuje, takže výsledný koláč je šťavnatý a v ústech se doslova rozplývá.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář