NejRecept.cz Dezerty Koláče Šťavnaté třešňové šlehačkové řezy
Šťavnaté třešňové šlehačkové řezy
Recept Šťavnaté třešňové šlehačkové řezy
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Svěží, jemný a šťavnatý zákusek, který je extra rychlý a vystačíte si na něj jen s několika základními surovinami, které určitě najdete doma. Přesně tak bych popsala tyto třešňové řezy, které jsem pekla nedávno na oslavu jednomu rodinnému známému. A můžu přiznat, že měly velký úspěch.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   21.5.2025

Šťavnaté třešňové šlehačkové řezy

Svěží, jemný a šťavnatý zákusek, který je extra rychlý a vystačíte si na něj jen s několika základními surovinami, které určitě najdete doma. Přesně tak bych popsala tyto třešňové řezy, které jsem pekla nedávno na oslavu jednomu rodinnému známému. A můžu přiznat, že měly velký úspěch.

40 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

6 ks
vejce
špetka
sůl
170 g
krystalový cukr
8 g
vanilkový cukr
150 ml
rostlinný olej
180 g
hladká mouka
30 g
kakao
1 lžička
prášek do pečiva

Krém:

20 g
želatina v prášku
150 ml
voda
600 g
mražené třešně
120 g
krystalový cukr
2 lžíce
citronová šťáva
500 ml
smetana (33 %)

Dále:

podle potřeby
třešňová šťáva

Poleva:

150 g
čokoláda na vaření
5 lžic
rostlinný olej
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

S těmito třešňovými řezy nikdy nic nezkazíte. Jejich příprava není vůbec náročná a díky růžové barvě působí velmi zajímavě. Pokud nepatříte k milovníkům třešní, klidně je nahraďte jiným ovocem. Hodí se višně, borůvky, rybíz nebo jahody.

  1. Bílky začneme šlehat se špetkou soli. Když se na nich začne tvořit pěna, postupně přisypáváme nejprve krystalový a pak vanilkový cukr. Šleháme do tuhé pěny.
  2. Když máme tuhý sníh, postupně do něj zašleháme žloutky a následně i olej.
  3. Do vaječné směsi prosejeme mouku, kakao a prášek do pečiva. Všechno ručně promícháme a hotové těsto nalijeme na plech o rozměrech 22 x 34 cm, který jsme vyložili pečicím papírem. Pečeme 30 až 35 minut při teplotě 170 – 180 stupňů. Upečené těsto necháme vychladnout.
  4. Krém: Do misky dáme želatinu a 100 ml vody. Všechno promícháme a odložíme stranou. Do hrnce nalijeme 50 ml vody, mražené třešně a cukr. Promícháme a chvíli povaříme. Po 3 až 4 minutách přilijeme citronovou šťávu, krátce povaříme a stáhneme z ohně.
  5. Ještě horké třešně rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme želatinu, důkladně promícháme a dáme stranou.
  6. Smetanu vyšleháme dotuha. Během šlehání do ní postupně přidáváme vychladlé třešně. Takto připravený krém vložíme na 10 minut do lednice. Krém má mít řidší konzistenci.
  7. Hotové těsto podélně rozřízneme na dvě části. Spodní část zvlhčíme třešňovou nebo jakoukoli jinou ovocnou šťávou.
  8. Navrch těsta nalijeme polovinu krému. Na něj položíme druhou část korpusu, kterou znovu zvlhčíme ovocnou šťávou, naneseme zbytek krému a dezert vložíme na minimálně 5 hodin do lednice.
  9. Poleva: Čokoládu rozpustíme s rostlinným olejem a vylijeme ji na ztuhlý koláč. Ten vložíme ještě na 20 minut do lednice.

Třešňové řezy stačí jen nakrájet a můžete je rovnou podávat. Pokud by se vám ale zdály příliš jednoduché, můžete je ozdobit kopečkem šlehačky a mátovým lístkem. Máte spíš chuť na něco karamelového? Vyzkoušejte recept na tyto nejlepší karamelové řezy.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář