NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Šťavnatý jablečný koláč s pudinkem. Toto je nejlepší poměr surovin na dokonalé křehké těsto.
Šťavnatý jablečný koláč s pudinkem. Toto je nejlepší poměr surovin na dokonalé křehké těsto.
Recept Šťavnatý jablečný koláč s pudinkem. Toto je nejlepší poměr surovin na dokonalé křehké těsto.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Jablečný koláč s pudinkem je skvělým dezertem, který si rozhodně zamilujete. A to nejen pro jeho chuť, ale také pro rychlou přípravu, kterou zvládne i začátečník. Nehledě na to, že na recept vám bude stačit jen pár základních surovin, které určitě máte doma.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.1.2025

Šťavnatý jablečný koláč s pudinkem. Toto je nejlepší poměr surovin na dokonalé křehké těsto.

Jablečný koláč s pudinkem je skvělým dezertem, který si rozhodně zamilujete. A to nejen pro jeho chuť, ale také pro rychlou přípravu, kterou zvládne i začátečník. Nehledě na to, že na recept vám bude stačit jen pár základních surovin, které určitě máte doma.

25 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

350 g
hladká mouka
200 g
máslo
1 ks
vejce
70 g
moučkový cukr
8 g
prášek do pečiva

Náplň:

800 ml
mléko
3 ks
vanilkový pudink (prášek)
podle potřeby
cukr

Jablka:

30 g
cukr
1,5 kg
jablka
5 g
skořice
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Koláč je charakteristický tím, že spojuje příjemnou sladkou chuť pudinku s mírnou kyselostí jablek. Pokud nejste velkými fanoušky tohoto ovoce nebo ho doma nemáte, můžete ho nahradit jiným druhem. Skvělé jsou například hrušky.

  1. Nejprve si připravíme křehké těsto. Do mísy nasypeme mouku, přidáme změklé máslo, vejce, moučkový cukr, prášek do pečiva a vypracujeme pevné těsto, ze kterého odkrojíme 1/4. Obě části těsta zabalíme do fólie – větší část dáme do lednice a menší do mrazničky.
  2. Vanilkový pudink uvaříme v 800 ml mléka spolu s cukrem. Když je hotový, necháme ho za občasného promíchání vychladnout.
  3. Mezitím očistíme a oloupeme jablka, která nakrájíme na čtvrtiny, obalíme ve skořici a cukru a dáme na suchou pánev, kde je opečeme.
  4. Těsto z lednice vyjmeme a rozprostřeme do plechu o rozměrech 22 x 26 cm. Na těsto položíme připravená jablka a následně na ně nalijeme vychladlý pudink.
  5. Část těsta, kterou jsme dali do mrazničky, vyndáme a nahrubo nastrouháme na vrch koláče. Ten poté pečeme při teplotě 180 °C přibližně 45 minut.

Upečený koláč nechte vychladnout, aby se lépe krájel. Před podáváním ho můžete posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit plátkem jablka či jiného ovoce, které jste použili v receptu. Pokud chcete, aby měl koláč kulatý tvar, těsto natlačte do dortové formy o průměru 28 cm.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář