NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Šťavnatý jablečný štrúdl z křehkého taženého těsta.
Šťavnatý jablečný štrúdl z křehkého taženého těsta.
Recept Šťavnatý jablečný štrúdl z křehkého taženého těsta.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Jablečný štrúdl je klasikou, kterou dělám po celý rok. Když nemám čas, většinou ho připravuji z listového těsta. Tentokrát jsem si ale těsto udělala sama, díky čemuž je výsledek mnohem lepší. Vyzkoušejte to i vy. Recept není vůbec náročný.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   17.2.2025

Šťavnatý jablečný štrúdl z křehkého taženého těsta.

Jablečný štrúdl je klasikou, kterou dělám po celý rok. Když nemám čas, většinou ho připravuji z listového těsta. Tentokrát jsem si ale těsto udělala sama, díky čemuž je výsledek mnohem lepší. Vyzkoušejte to i vy. Recept není vůbec náročný.

45 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

450 g
hladká mouka
3 lžíce
rostlinný olej
2 lžíce
ocet
1 ks
vejce
1 lžička
sůl
200 ml
voda
podle potřeby
olej

Náplň:

80 g
máslo
100 g
strouhanka
2 ks
citrón nebo limetka
2,5 kg
jablka
100 g
rozinky
2 lžičky
vanilkový extrakt
3 lžičky
skořice
podle potřeby
krystalový cukr

Na potření:

150 g
máslo

Na posypání:

podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Pokud nemáte chuť na jablka, těsto můžete naplnit jakoukoli jinou náplní. Skvělý je například tvaroh nebo mák. Dokonalé náplně, které nejen dobře chutnají, ale také nevytečou, si připravíte podle našich tipů a receptů z tohoto článku.

  1. Do mísy prosejeme mouku. Přidáme k ní olej, ocet, vejce, sůl, vodu a ručně vypracujeme těsto.
  2. Těsto rozdělíme na tři stejné části, které vytvarujeme do kuliček a vložíme do mísy vymazané olejem. Těsto jemně potřeme olejem i zvrchu, mísu zakryjeme a na přibližně 30 minut odložíme stranou.
  3. Na pánvi rozpustíme máslo a osmažíme na něm strouhanku. Jakmile zezlátne, stáhneme ji z ohně.
  4. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Pokapeme je polovinou šťávy získané vymačkáním citrónu nebo limetek. Jablka poté vymačkáme, přidáme k nim sušené rozinky, vanilkový extrakt, zbylou citrónovou šťávu, skořici a vše promícháme.
  5. Odpočinutá těsta postupně vyválíme. Pro usnadnění tažení a pozdějšího rolování si pod ně položíme utěrku nebo čistý ubrus. Když těsto trochu vyválíme, ručně ho natahujeme, dokud nezíská rozměry 65 × 45 cm, a potřeme ho rozpuštěným máslem.
  6. Dvě třetiny těsta posypeme strouhankou (rozdělíme si ji tak, aby vyšla na všechna tři těsta). Na strouhanku naneseme jablka a povrch posypeme cukrem – já jsem použila přibližně 3 lžíce na každý štrúdl.
  7. Okraje těsta přehneme dovnitř, potřeme máslem, štrúdl zavineme a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Povrch potřeme rozpuštěným máslem, propícháme nožem a pečeme při teplotě 180 až 190 °C po dobu 35 – 40 minut.

Upečený štrúdl nechte vychladnout a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem. Nemáte čas dělat vlastní těsto na štrúdl? Připravte si ho podle tohoto receptu, na který vám bude stačit kupované listové těsto.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář