NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Šťavnatý jablkový mřížovník s jemnou chutí skořice. Tradiční recept, který mám po své babičce.
Šťavnatý jablkový mřížovník s jemnou chutí skořice. Tradiční recept, který mám po své babičce.
Šťavnatý jablkový mřížovník s jemnou chutí skořice. Tradiční recept, který mám po své babičce.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jaja79

Tradiční jablkový mřížovník je šťavnatý a sladký. Ještě z domácích jablek, která jsem sama sbírala na zahradě svých rodičů. Doporučuji vyzkoušet. Můžete si pohrát i s designem. Vytvořit mřížku, případně vykrojit různé tvary, kterými ozdobíte povrch. Autor: Jaja

Jaja79    ·   3.1.2025

Šťavnatý jablkový mřížovník s jemnou chutí skořice. Tradiční recept, který mám po své babičce.

Tradiční jablkový mřížovník je šťavnatý a sladký. Ještě z domácích jablek, která jsem sama sbírala na zahradě svých rodičů. Doporučuji vyzkoušet. Můžete si pohrát i s designem. Vytvořit mřížku, případně vykrojit různé tvary, kterými ozdobíte povrch. Autor: Jaja

25 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

400 g
polohrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva
150 g
moučkový cukr
špetka
sůl
2 ks
vejce
110 g
máslo

Náplň:

1 kg
jablka
1 ks
citrón
podle chuti
skořice

Na posypání:

podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Mřížovník je vděčný koláč, který máte hotový během pár minut. Ideální je na neděli, například po dobrém obědě, nebo během hektického týdne, když vás přepadne chuť na sladké. Jablka dodávají nejen skvělou chuť, ale i šťavnatost, díky čemuž není mřížovník suchý ani několik dní po upečení.

  1. Na pracovní ploše smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce, špetku soli a přidáme i máslo pokojové teploty. Pokud zapomeneme máslo vyndat z lednice, nevadí. Nastrouháme ho na hrubém struhadle, aby se s ním dobře pracovalo.
  2. Vypracujeme jemné těsto, které rozdělíme na 2 části – větší a menší.
  3. Větší část rozválíme na velikost plechu a uložíme na plech s papírem.
  4. Jablka očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle, ochutíme citronovou šťávou a kůrou a přidáme podle chuti skořici, nebo ještě cukr – vše záleží na sladkosti jablek.
  5. Ochucená jablka navrstvíme na těsto na plechu, hezky uhladíme a nahoře vytvoříme mřížku, případně vykrojíme z těsta různé tvary.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi půl hodiny.

Po upečení nechte mřížovník vychladnout. Poté ho nakrájejte na čtverečky nebo obdélníčky a můžete podávat. Pokud by koláč nebyl dostatečně sladký, posypte ho moučkovým cukrem, který ho zároveň ozdobí.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář