NejRecept.cz Dezerty Koláče Šťavnatý koláč podle babiččina ověřeného receptu. Blesková čokoládová bomba hotová do hodiny.
Šťavnatý koláč podle babiččina ověřeného receptu. Blesková čokoládová bomba hotová do hodiny.
Šťavnatý koláč podle babiččina ověřeného receptu. Blesková čokoládová bomba hotová do hodiny.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Tento čokoládový koláč je dokonalým dezertem jak na běžné dny, tak i na svátky. Nadýchané a šťavnaté těsto doplňuje výborná, smetanovo-čokoládová poleva, kterou si okamžitě zamilujete. Příprava je rychlá, takže ji zvládnete i během hektických vánočních dní.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.12.2024

Šťavnatý koláč podle babiččina ověřeného receptu. Blesková čokoládová bomba hotová do hodiny.

Tento čokoládový koláč je dokonalým dezertem jak na běžné dny, tak i na svátky. Nadýchané a šťavnaté těsto doplňuje výborná, smetanovo-čokoládová poleva, kterou si okamžitě zamilujete. Příprava je rychlá, takže ji zvládnete i během hektických vánočních dní.

20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

150 g
hladká mouka
1 lžička
prášek do pečiva
1 lžička
jedlá soda
špetka
sůl
50 g
kakao
150 g
krystalový cukr
1 ks
větší vejce
80 ml
olej
120 ml
mléko
1 lžička
vanilkový extrakt
120 ml
horká voda

Poleva:

200 g
hořká čokoláda
150 ml
smetana ke šlehání
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Recept na tento čokoládový koláč je univerzální, takže si ho můžete velmi jednoduše přizpůsobit přesně podle svých představ. Do těsta můžete přidat sušené ovoce, ořechy nebo kousky čokolády. A klasická čokoládová poleva se dá velmi snadno vynechat nebo nahradit moučkovým cukrem či karamelovým toppingem.

  1. V míse smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a kakao.
  2. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem. Postupně přidáme olej, mléko, vanilkový extrakt a horkou vodu. Tekutou směs poté přidáme k sypké a důkladně promícháme.
  3. Hotové těsto nalijeme do plechu o rozměrech 20 x 20 cm a pečeme při teplotě 170 ºC přibližně 40 minut.
  4. Když je koláč hotový, necháme ho vychladnout a následně ho přelijeme čokoládou, kterou jsme rozpustili se smetanou ke šlehání.

Hotový koláč nechte ztuhnout a následně ho můžete servírovat. Kvůli polevě, která obsahuje smetanu, je ideální skladovat ho na chladném místě, klidně i v lednici. Takto by vám měl dezert vydržet čerstvý a chutný několik dní.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář