NejRecept.cz Dezerty Koláče Šťavnatý krémový zákusek Rumburak. Čokoládové pokušení, které má úspěch i u těch nejmenších.
Šťavnatý krémový zákusek Rumburak. Čokoládové pokušení, které má úspěch i u těch nejmenších.
Recept Šťavnatý krémový zákusek Rumburak. Čokoládové pokušení, které má úspěch i u těch nejmenších.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Gabriela Pappová

Zákusek Rumburak máme doma velmi rádi. Jeho příprava je rychlá a má skvělou chuť. Tentokrát jsem ho připravila pro děti do školy a měla jsem s ním velký úspěch. Pokud vás tedy přepadla chuť na sladké, ale v kuchyni nechcete trávit dlouhé hodiny, určitě ho vyzkoušejte. Autor: Gabriela Pappová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.1.2025

Šťavnatý krémový zákusek Rumburak. Čokoládové pokušení, které má úspěch i u těch nejmenších.

Zákusek Rumburak máme doma velmi rádi. Jeho příprava je rychlá a má skvělou chuť. Tentokrát jsem ho připravila pro děti do školy a měla jsem s ním velký úspěch. Pokud vás tedy přepadla chuť na sladké, ale v kuchyni nechcete trávit dlouhé hodiny, určitě ho vyzkoušejte. Autor: Gabriela Pappová

20 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

2 ks
vejce
1 hrnek
mléko
1 hrnek
krystalový cukr
2 hrnky
polohrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva
2 lžíce
kakao
1/2 hrnku
olej

Krém:

250 ml
smetana ke šlehání
80 g
moučkový cukr
700 g
mascarpone nebo jemný tvaroh

Čokoládová poleva:

100 g
hořká čokoláda
50 g
rostlinný tuk
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Rumburak je krémový zákusek, který si zamiluje úplně každý. Jeho měkké a nadýchané těsto doplňuje sladký krém a silnější vrstva čokolády, díky čemuž není suchý. Naopak, šťavnatý zůstává i několik dní po upečení.

  1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, prášek do pečiva, kakao a vše dobře promícháme.
  2. K suchým ingrediencím postupně přidáme mokré, tedy vejce, mléko, olej, a důkladně vymícháme.
  3. Hotové těsto nalijeme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme přibližně 20 minut.
  4. Po upečení necháme korpus vychladnout a navrstvíme na něj smetanový krém. Na ten ušleháme smetanu, kterou opatrně vmícháme do oslazeného mascarpone.
  5. Koláč přelijeme čokoládou, kterou jsme rozpustili s rostlinným tukem, a vložíme ho do lednice, kde ztuhne.

Po ztuhnutí koláč nakrájejte na čtverečky nebo obdélníky a můžete podávat. Pokud chcete, aby vám co nejdéle vydržel, skladujte ho v lednici nebo na jiném chladném místě, například ve spíži.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář