NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Šťavnatý pivný závin s rozinkami a jablíčkami
Šťavnatý pivný závin s rozinkami a jablíčkami
Recept Šťavnatý pivný závin s rozinkami a jablíčkami
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Jablek je všude habaděj, takže už poněkolikáté tento týden peču a rozdávám "štrůdlíčky". Ale ten dnešní jsme si nechali doma ke kafíčku... Autor: Danka

Danula Vašíčková    ·   25.9.2018

Šťavnatý pivný závin s rozinkami a jablíčkami

Jablek je všude habaděj, takže už poněkolikáté tento týden peču a rozdávám "štrůdlíčky". Ale ten dnešní jsme si nechali doma ke kafíčku... Autor: Danka

20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladké mouky
250 g
Omegy
200 ml
světlého piva
1 lžička
soli

Mimo to:

cca 1500 g
jablek
1 sáček
sušených brusinek
2 hrsti
sekaných vlašských ořechů
4 sáčky
skořicového cukru
jemně mleté ovesné vločky
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
  1. Těsto: 500g hladké mouky, 250g Omegy (lze použít i tuk na pečení), 200ml světlého piva, 1 lžička soli a mimo to cca 1500g jablek (očistit a nahrubo nastrouhat), 1 sáček sušených brusinek (mohou být i rozinky), 2 hrsti sekaných vlašských ořechů, 4 sáčky skořicového cukru (pokud máte hodně sladká jablka, dáte cukru méně), jemně mleté ovesné vločky (lze nahradit strouhankou).
  2. Na pracovní desce vypracujeme hladké, nelepivé těsto, rozdělíme na dvě části a každou zvlášť rozválíme do obdélníku na tloušťku asi 0,4cm. 
  3. Těsto posypeme ovesnými vločkami nebo strouhankou, aby přebytečná šťáva nepromáčela těsto skrz, posypeme skořicovým cukrem, poklademe strouhanými jablky, opět posypeme cukrem, přidáme ořechy a brusinky, smotáme, konce potřeme vodou a přitlačíme prsty k sobě a hotový závin uložíme na plech s pečícím papírem a svrchu můžeme na několika místech propíchat špejlí, aby při pečení mohla odcházet pára a závin nepraskl.
  4. Já nepomazávám a peču asi 40 minut na 170 stupňů.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář