Šťavnatý pivný závin s rozinkami a jablíčkami

Jablek je všude habaděj, takže už poněkolikáté tento týden peču a rozdávám "štrůdlíčky". Ale ten dnešní jsme si nechali doma ke kafíčku... Autor: Danka

Přidal:, 25.9.2018
Kategorie: Štrůdly a záviny, Dezerty, Moučníky, Koláče, cukroví, Podle ovoce, Jablka
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Šťavnatý pivný závin s rozinkami a jablíčkami

Suroviny

Těsto:
500 ghladké mouky
250 gOmegy
200 mlsvětlého piva
1 lžičkasoli
Mimo to:
cca 1500 gjablek
1 sáčeksušených brusinek
2 hrstisekaných vlašských ořechů
4 sáčkyskořicového cukru
jemně mleté ovesné vločky

Postup přípravy

  1. Těsto: 500g hladké mouky, 250g Omegy (lze použít i tuk na pečení), 200ml světlého piva, 1 lžička soli a mimo to cca 1500g jablek (očistit a nahrubo nastrouhat), 1 sáček sušených brusinek (mohou být i rozinky), 2 hrsti sekaných vlašských ořechů, 4 sáčky skořicového cukru (pokud máte hodně sladká jablka, dáte cukru méně), jemně mleté ovesné vločky (lze nahradit strouhankou).
    Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Na pracovní desce vypracujeme hladké, nelepivé těsto, rozdělíme na dvě části a každou zvlášť rozválíme do obdélníku na tloušťku asi 0,4cm. 
  3. Těsto posypeme ovesnými vločkami nebo strouhankou, aby přebytečná šťáva nepromáčela těsto skrz, posypeme skořicovým cukrem, poklademe strouhanými jablky, opět posypeme cukrem, přidáme ořechy a brusinky, smotáme, konce potřeme vodou a přitlačíme prsty k sobě a hotový závin uložíme na plech s pečícím papírem a svrchu můžeme na několika místech propíchat špejlí, aby při pečení mohla odcházet pára a závin nepraskl.
    Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Já nepomazávám a peču asi 40 minut na 170 stupňů.