Štědrovečerní skládaný koláč - ŠTĚDRÁK

Štědrák, tedy štědrovečerní skládaný koláč, který pekla naše babička. V naší rodině je velmi oblíbený a chutná i návštěvám. Už jsem ho pekla i z listového těsta, i jako roládu, ale tento z kynutého těsta je nejlepší, jak chuťově, tak i výzorem. Maková, ořechová, tvarohová nádivka a domácí povidla. Nebíčko v tlamičce. Ta kombinace chutí je opravdu velmi dobrá, určitě vyzkoušejte. Autor: Lacusin

Přidal:, 23.10.2018
Kategorie: Sváteční pečení, Koláče, Dezerty, Vánoce, Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Štědrovečerní skládaný koláč - ŠTĚDRÁK

Suroviny

Těsto:
1 kghladké mouky
300 mlmléka
120 gmásla
100 gcukru
40 gdroždí
3 ksžloutky
citronová kůra
sůl
Náplň švestková:
200 gpovidel + citronová kůra
Náplň ořechová:
180 gmletých ořechů
200 mlmléka
30 gstrouhanky
80 gcukru
vanilka + citronová kůra
Náplň maková:
200 gmletého máku
200 mlmléka
120 gcukru
10 gmásla
vanilka + citronová kůra
Náplň tvarohová:
300 gtvarohu
80 gcukru
80 gmásla
20 grozinek
2 ksžloutky
vanilka
citronová kůra + sníh z 2 bílků

Postup přípravy

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme kuličku, kterou zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Když těsto zdvojnásobí svou velikost, rozdělíme na 5 částí. Ze 4 částí rozválíme kruhy a z jedné části budete tvořit mřížku.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Připravíme si náplně. Ořechovou připravíme tak, že ořechy spaříme mlékem a přimícháme ostatní suroviny. Makovou podobně, jen s mákem a tvarohovou pouze vymícháme z uvedených surovin.
  3. Připravíme si vyšší plech, položíme těsto, navrstvíme povidla, druhé těsto, ořechovou nádivku, těsto, makovou nádivku, znovu těsto, tvarohovou náplň a na vrch vytvarujeme mřížku z posledního těsta.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct.
  5. Pečeme na 175 st. asi půl hodinu, ale sledujeme. Vrch po upečení posypeme moučkovým cukrem.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky