Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme tuk, rum. Opět chvíli třeme, přidáme mouky, ve kterých jsme promíchali prášek do pečiva, dále hrozinky, ořechy a na kousky pokrájené kandované ovoce.
Vše důkladně promícháme a až nakonec zapracujeme do těsta tvaroh.
Pečeme ve vánočkové formě, kterou vymažeme sádlem a vysypeme kokosem.
Těsto pěkně urovnáme ve formě a dáme péci. Pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160-170 °C.
Jestli máme štolu upečenou, zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby ji ihned potřeme rozpuštěným máslem, ochuceným rumem a bohatě zacukrujeme, chvilku počkáme, vyklopíme a to samé (máslo s rumem, cukr) uděláme z druhé strany. Štola je výborná, vláčná.
Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé kuchařky - Naďa Indruchová