Strouhaný tvarohovo-jablečný koláč (bezvaječný)

Tenhle koláč není nijak složitý a zvládne ho každý. Navíc v těchto již podzimních dnech je prostě nutností :). Trochu mi v něm chyběla skořice, ale zase na druhou stranu je z něho krásně cítit RUM. Až ho budu péct znovu, zkusím dát místo Rumu skořici. Než náplň v koláči postrouhám těstem, posypu ji ještě skořicí. Rumu dám méně nebo ho vynechám úplně, ale to už bude maličko jiný recept. Autor: Dvě v troubě

Přidal:, 18.9.2017
Kategorie: Dezerty, Moučníky, Koláče, cukroví, Podle ovoce, Jablka
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Strouhaný tvarohovo-jablečný koláč (bezvaječný)

Suroviny

Těsto:
150 gpolohrubé mouky
50 gpšeničné celozrnné mouky (jemně mletá, ale není nutností)
1 lžička(vrchovatá lžička) holandského kakaa
1/2 sáčkuprášku do pečiva
2 lžícemléka
1 lžícerumu
1 lžícecukru krupice nebo balení vanilkového cukru
125 gmásla
Na náplň:
250 gměkkého tvarohu
1 bal.vanilkový cukr
3 lžícerumu
70 gcukru krupice
1/2 lžícesolamylu nebo vanilkového pudinku)
4 ksmenší oloupaná jablka

Postup přípravy

  1. Do mísy vsypeme obě mouky, přidáme prášek do pečiva, kakao, cukr a promícháme. Přidáme mléko a RUM a spojíme je s moukou. Poté přidáme nastrouhané máslo. Vše ručně propracujeme, až nám vznikne hladké těsto které nelepí. Jednu třetinu těsta oddělíme a dáme do mrazáku na ztuhnutí.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Dále si připravíme náplň. Všechny suroviny mimo jablek pečlivě vmícháme. Nakonec přidáme na jemné plátky nakrájená jablka a jemně promícháme.
  3. Dvě třetiny těsta si vyválíme, vložíme do formy, upravíme, mírně propícháme a vložíme na něj náplň.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Zbylé těsto vyndáme z mrazáku a postrouháme na hrubém struhadle na náplň. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175°C asi 30 minut.
  5. Koláč necháme vychladnou a pak krájíme.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce

Zdroj: Dvě v troubě