Strouhaný tvarohovo-jablečný koláč (bezvaječný)

Tenhle koláč není nijak složitý a zvládne ho každý. Navíc v těchto již podzimních dnech je prostě nutností :). Trochu mi v něm chyběla skořice, ale zase na druhou stranu je z něho krásně cítit RUM. Až ho budu péct znovu, zkusím dát místo Rumu skořici. Než náplň v koláči postrouhám těstem, posypu ji ještě skořicí. Rumu dám méně nebo ho vynechám úplně, ale to už bude maličko jiný recept. Autor: Dvě v troubě

Přidal:, 18.9.2017
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Strouhaný tvarohovo-jablečný koláč (bezvaječný)

Suroviny

Těsto:
150 gpolohrubé mouky
50 gpšeničné celozrnné mouky (jemně mletá, ale není nutností)
1 lžička(vrchovatá lžička) holandského kakaa
1/2 sáčkuprášku do pečiva
2 lžícemléka
1 lžícerumu
1 lžícecukru krupice nebo balení vanilkového cukru
125 gmásla
Na náplň:
250 gměkkého tvarohu
1 bal.vanilkový cukr
3 lžícerumu
70 gcukru krupice
1/2 lžícesolamylu nebo vanilkového pudinku)
4 ksmenší oloupaná jablka

Postup přípravy

  1. Do mísy vsypeme obě mouky, přidáme prášek do pečiva, kakao, cukr a promícháme. Přidáme mléko a RUM a spojíme je s moukou. Poté přidáme nastrouhané máslo. Vše ručně propracujeme, až nám vznikne hladké těsto které nelepí. Jednu třetinu těsta oddělíme a dáme do mrazáku na ztuhnutí.
  2. Dále si připravíme náplň. Všechny suroviny mimo jablek pečlivě vmícháme. Nakonec přidáme na jemné plátky nakrájená jablka a jemně promícháme.
  3. Dvě třetiny těsta si vyválíme, vložíme do formy, upravíme, mírně propícháme a vložíme na něj náplň.
  4. Zbylé těsto vyndáme z mrazáku a postrouháme na hrubém struhadle na náplň. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175°C asi 30 minut.
  5. Koláč necháme vychladnou a pak krájíme.

Zdroj: Dvě v troubě