NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Strouhaný tvarohový koláč – tradiční nedělní dezert, který s broskvemi získá úplně nový rozměr.
Strouhaný tvarohový koláč – tradiční nedělní dezert, který s broskvemi získá úplně nový rozměr.
Recept Strouhaný tvarohový koláč – tradiční nedělní dezert, který s broskvemi získá úplně nový rozměr.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Nikuš Domankušová

Strouhaný tvarohový koláč je přesně ten dezert, po kterém sáhnete vždy, když máte chuť na něco domácího, jednoduchého a poctivého. Spojení kakaového těsta, lahodného tvarohu a ovoce vytváří dokonalou harmonii chutí, která vás neomrzí ani po letech. Je krásně vláčný, jemně sladký a na stole vypadá vždy lákavě. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.11.2025

Strouhaný tvarohový koláč – tradiční nedělní dezert, který s broskvemi získá úplně nový rozměr.

Strouhaný tvarohový koláč je přesně ten dezert, po kterém sáhnete vždy, když máte chuť na něco domácího, jednoduchého a poctivého. Spojení kakaového těsta, lahodného tvarohu a ovoce vytváří dokonalou harmonii chutí, která vás neomrzí ani po letech. Je krásně vláčný, jemně sladký a na stole vypadá vždy lákavě. Autor: Nikuš Domankušová

20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

400 g
hladká mouka
120 g
moučkový cukr
1 bal.
prášek do pečiva
3 – 4 lžíce
kakao
1 ks
žloutek
250 g
máslo

Náplň:

500 g
tvaroh jemný hrudkovitý
250 g
tvaroh jemný krémový
180 g
moučkový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
3 ks
žloutek
4 ks
bílek
podle potřeby
broskve
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Na tomto koláči je nejlepší to, že chutná ještě lépe druhý den – když se všechny chutě propojí a koláč získá tu správnou šťavnatost. Pokud máte rádi klasické moučníky, které potěší celou rodinu, tento si rozhodně zamilujete. Je ideální pro víkendové odpoledne ke kávě, ale i jako sladká tečka po nedělním obědě.

  1. Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a vypracujeme pevné těsto, které dáme do lednice ztuhnout.
  2. Tvarohy smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a se žloutky.
  3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který následně vmícháme do náplně.
  4. Ztuhlé těsto rozdělíme na dvě části a jednu nastrouháme na dno plechu vyloženého pečicím papírem.
  5. Na nastrouhané těsto nalijeme tvarohovou náplň, rozložíme broskve, navrch nastrouháme druhou polovinu těsta a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 30 – 40 minut.

Strouhaný tvarohový koláč je výborný i k snídani nebo svačině, protože dokáže skvěle zasytit. Chtěli byste vyzkoušet ještě něco z tvarohu? Inspirujte se například tímto receptem na osvěžující tvarohové řezy s želé.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář