NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Štrúdl podle mé babičky s kachním sádlem a jablky
Štrúdl podle mé babičky s kachním sádlem a jablky
Recept Štrúdl podle mé babičky s kachním sádlem a jablky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tento štrúdl je pro mě vzpomínkou na dětství. Dodnes si pamatuju, jak jsem ho jedla u své babičky, která ho měla na stole téměř pokaždé, když jsem k ní přišla. Jemné křehké těsto si skvěle rozumí se šťavnatými jablky a sladkou strouhankou opečenou na kachním sádle. Určitě vyzkoušejte. Výsledek je neodolatelný.

siky.silvia siky.silvia    ·   18.5.2025

Štrúdl podle mé babičky s kachním sádlem a jablky

Tento štrúdl je pro mě vzpomínkou na dětství. Dodnes si pamatuju, jak jsem ho jedla u své babičky, která ho měla na stole téměř pokaždé, když jsem k ní přišla. Jemné křehké těsto si skvěle rozumí se šťavnatými jablky a sladkou strouhankou opečenou na kachním sádle. Určitě vyzkoušejte. Výsledek je neodolatelný.

40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
1/2 bal.
prášek do pečiva
200 g
šlehačka (min. 33 %)
2 ks
vejce
2 lžíce
ocet
špetka
sůl

Náplň:

podle potřeby
kachní sádlo
podle potřeby
strouhanka
podle chuti
krystalový cukr
podle potřeby
jablka

Dále:

1 ks
vejce (na potření)
podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Štrúdl peču pravidelně. Doma ho milujeme. Většinou ho dělám podle tohoto receptu a jako náplň používám kromě máku i ořechy a výjimečně tvaroh. Tentokrát jsem se ale rozhodla vrátit v čase a použila jsem recept své babičky, která štrúdly výhradně plnila jablky a strouhankou opečenou na kachním sádle.

  1. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme pevné těsto, které necháme přibližně 30 minut odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Na kachním sádle osmahneme dozlatova strouhanku. Když získá mírně zlatavou barvu, stáhneme ji z ohně a necháme vychladnout. Poté do ní zamícháme krystalový cukr.
  3. Těsto na štrúdl rozdělíme na tři stejné části. Válečkem je vyválíme dotenka, posypeme vychladlou strouhankou a pokapeme kachním sádlem. Navrch ještě nastrouháme jablka a vše opatrně zarolujeme.
  4. Takto připravené štrúdly přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 – 190 °C přibližně 25 až 30 minut.
  5. Hotový štrúdl posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Pokud máte rádi sušené ovoce, do náplně můžete klidně přidat i sušené rozinky nebo brusinky. Pro ještě lepší chuť je však nezapomeňte namočit do rumu nebo sirupu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář