Švábské nudle s bobem a krutony /fotorecept/

Nezapomínejte, že jídlo na talíři musí i vypadat. Já se stále snažím, abych to krásné na talíř naaranžovala, aby to nebylo jen tak vrženy a jak se říká, aby i oči jedli. Někdy se s tím třeba vyhrát a ocení to každý jedlík, určitě, věřte mi. Nudle můžeme připravit nasladko, jako je ve zvyku s mákem, ořechy, tvarohem, ale já je raději připravuji naslano, s bobem a krutony a samozřejmě nemůže chybět ani domácí uzená klobása. Nudle také domácí, no prostě pochoutka jaksepatří. Autor: Izabela

Přidal:, 14.3.2017
Kategorie: Nudle, Těstoviny, Oběd
Švábské nudle s bobem a krutony /fotorecept/

Suroviny

Suroviny na nudle:
2 ksvejce
kolik přijme vejcepolohrubá mouka
špetkasůl
Kromě toho:
1/2 kgbob za čerstva vylúskaný
1 krajícchleba
100 gdomácí uzená klobása
1 kscibule
1 PLvepřové sádlo domácí
špetkačervená mletá paprika

Postup přípravy

  1. Připravila jsem si domácí nudle. Do prosáté polohrubé mouky jsem udělala důlek a přidala jsem vejce a špetku soli. Mouku jsem přidávala podle potřeby tolik, aby vniklo polotuhé těsto. Těsto jsem dobře vypracovala.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Vyválela jsem tenký plát a nakrájela na pásy. Pásy jsem na sebe uložila a nakrájené širší nudle. V hrnci jsem nechala sevřít osolenou vodu, nudle jsem vložila a když vypluli na vrch scedila jsem je.
  3. Na toto jídlo jsem použila domácí bob různobarevný vylúskaný za čerstva, tedy nebyl ještě suchý. Takto vylúskaný bob jsem zamrazila a uložila do lednice.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Před použitím jsem ho rozmrazila a v malém množství vody vařila 3x po 5 min. Pokaždé jsem vodu slíla a dala čistou. Dělám to proti nadýmání.
  5. Do hrnce jsem dala vařit kromě bobu i zeleninu a dělala jsem vlastně bobovou polévku. Třetinu uvařeného bobu jsem odebrala. Na toto jídlo můžete použít takový bob jaký máte doma může být i bílý, strakatý, je to na vás jaký si zvolíte a máte rádi.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  6. Starší chléb jsem nakrájené na kostky. Na pánev jsem dala opéct kostky chleba. Když byly opečené do křupava, poprášila jsem je špetkou červené mleté papriky a odložila stranou. Na druhé pánvi jsem nechala roztát sádlo, přidala jsem cibuli a opekla dozlatova. Přidala jsem špetku červené mleté papriky, smíchala a tímto jsem polila uvařené nudle.
  7. Přidala bob a všechno jsem dobře promíchala. Klobásu, která se vařila v polévce jsem nakrájela na kolečka. Hotové nudle jsem uložila na talíř, posypala jsem je kostkami opečeného chlebu a ozdobila klobáskou.
  8. Jídlo se podává s kyselou okurkou.
  9. Mám úctu ke všem švábským jídlům. Vařili chutně, hospodárně a smyslně. Strávila jsem delší dobu v Maďarsku na Hortobágyszkej stepi. Učila jsem se péct domácí chléb, koláče a vařit jídla, které bylo možné zhotovit pouze z těch surovin, které  se dopestovali na pustě, kde jeden dům od druhého byl vzdálen často i kilometr. S úctou se skláním nad umem těchto lidí, kteří neměli ledničku, mikrovlnku, plyn a žádné vymoženosti moderní techniky a dokázali vařit a péct úžasné jídla. Komunita švábů patří do další skupiny lidí, kterých si nesmírně vážím. Ochutnejte toto jídlo a jsem si jistá, že vám bude chutnat. Přeji vám dobrou chuť.