NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánočka Sváteční vánočka z rodinného zápisníku po mamince, kterou peču jen na Vánoce.
Sváteční vánočka z rodinného zápisníku po mamince, kterou peču jen na Vánoce.
Recept Sváteční vánočka z rodinného zápisníku po mamince, kterou peču jen na Vánoce.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Toto je vánočka ze zápisníku po mamince, kterou dělám jen na Vánoce, protože je víc sváteční, hutnější a jednoduše lepší. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.12.2024

Sváteční vánočka z rodinného zápisníku po mamince, kterou peču jen na Vánoce.

Toto je vánočka ze zápisníku po mamince, kterou dělám jen na Vánoce, protože je víc sváteční, hutnější a jednoduše lepší. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Autor: Jana Podoláková Burkartová

50 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny
1 kg
hladká mouka
150 g
krystalový cukr
100 g
změklé máslo
2 ks
žloutky
1 kostka
droždí
500 ml
mléko
1 lžička
sůl
1 ks
citron (jen jemně nastrouhaná kůra z něj)
1 lžíce
rozinky namočené v rumu
1 lžíce
nasekané mandle
1 lžíce
nasekané vlašské ořechy
1 lžíce
kandované ovoce
podle chuti
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Do vánočky můžete přidat jakékoli sušené ovoce. Já dávám směs různých druhů. Základ tvoří rozinky, které doplňuji švestkami a brusinkami. Ty dodají vánočce tmavší barvu. Dále často používám také fíky a meruňky.

  1. Z části teplého mléka, droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Když se zvedne, zapracujeme ho do zbytku surovin.
  2. Vypracujeme nelepivé těsto, které necháme kynout alespoň hodinu.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na více částí, ze kterých uděláme prameny a začneme je plést. Já jsem udělala spodek ze čtyř, střed ze tří a vršek ze dvou. Dá se však plést i kombinace čtyř a tří pramenů nebo ze šesti najednou.
  4. Připravenou vánočku pečeme při teplotě 170 °C přibližně 45 minut. Pokud by se ještě lepila, pečeme dál.
  5. Po vytažení ji potřeme máslem a necháme vychladnout.

Vychladlou vánočku nakrájíme a jíme buď samostatně, nebo namazanou máslem, marmeládou, Nutellou či čímkoli jiným. Já ji před podáváním zpravidla posypu moučkovým cukrem, který jí dodá hezký zasněžený vzhled.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář