NejRecept.cz Sladká jídla Ovocné knedlíky Švestkové knedlíky Švestkové koule z bramborového těsta
Švestkové koule z bramborového těsta
Recept Švestkové koule z bramborového těsta
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Citromhab

Bramborové těsto je velmi univerzální, dá se připravit nasladko, naslano, dají se připravit nudle, kuličky, knedlíčky, ale co jen chcete. Jako náplň můžete použít různé ovoce (nejčastěji se používají švestky, ale můžete použít i jahody, vypeckované třešně, borůvky nebo jiné bobulové ovoce) nebo chcete-li slané kulky, můžete je naplnit mletým masem nebo zeleninovou směsí. Pokud je připravujete nasladko, nezapomeňte na vrchní posyp - skořice a moučkový cukr.

NejLucka NejLucka    ·   21.2.2017

Švestkové koule z bramborového těsta

Bramborové těsto je velmi univerzální, dá se připravit nasladko, naslano, dají se připravit nudle, kuličky, knedlíčky, ale co jen chcete. Jako náplň můžete použít různé ovoce (nejčastěji se používají švestky, ale můžete použít i jahody, vypeckované třešně, borůvky nebo jiné bobulové ovoce) nebo chcete-li slané kulky, můžete je naplnit mletým masem nebo zeleninovou směsí. Pokud je připravujete nasladko, nezapomeňte na vrchní posyp - skořice a moučkový cukr.

Suroviny

Na těsto:

1 kg
brambory
300 g
polohrubá mouka
1 lžíce
soli

Na náplň:

250-300
gramů sušených švestek (nebo čerstvé)
4-5 lžíce
cukru
1 balíček
vanilkového cukru
1/2 lžičky
skořice
nebo hustá povidla

Na posyp:

200 g
strouhanky
5-6 lžíce
oleje
skořice a moučkového cukru
Postup receptu
Vytisknout
  1. Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka a necháme vychladnout. Vychladlé klasicky připravíme jako bramborovou kaši.
  2. Do rozmačkaných brambor přidáme mouku a lžíci soli. Promícháme, zpracujeme kuličku, kterou na pomoučené pracovní desce rozválíme na plát silný cca 3-5 mm.
  3. Nakrájíme čtverce 5x5 cm, na každý čtvereček uložíme vypeckované čerstvou švestku nebo sušenou, posypeme cukrem, vanilkou, skořicí /můžete přidat i 1/2 lžičky povidel/ a uzavřeme do kuličky.
  4. Takto připravené kuličky dáme vařit do vroucí vody. Když vyplouvají na povrch, vaříme ještě cca 3-5 minut.
  5. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme strouhanku a osmažíme dozlatova. Touto směsí posypeme kuličky na talíři a nezapomeňte ani na skořici a moučkový cukr. dobrou chuť.

Zdroj: Citromhab

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář