NejRecept.cz Zavařeniny Kompoty Švestkový kompot s rumem bez zavařování. Švestky budou křupavé i měsíce po uskladnění.
Švestkový kompot s rumem bez zavařování. Švestky budou křupavé i měsíce po uskladnění.
Recept Švestkový kompot s rumem bez zavařování. Švestky budou křupavé i měsíce po uskladnění.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

V obchodě byla akce na švestky, tak jsem neváhala a rovnou jsem několik kil koupila. Aby se mi však doma nezkazily, připravila jsem z nich chutný rumový kompot bez zavařování, který je jako stvořený na koláč.

Moucková Pavlina Moucková Pavlina    ·   8.9.2024

Švestkový kompot s rumem bez zavařování. Švestky budou křupavé i měsíce po uskladnění.

V obchodě byla akce na švestky, tak jsem neváhala a rovnou jsem několik kil koupila. Aby se mi však doma nezkazily, připravila jsem z nich chutný rumový kompot bez zavařování, který je jako stvořený na koláč.

40 min
Čas přípravy
Suroviny
2 kg
švestky
300 g
cukr
150 ml
8 % ocet
8 ks
hřebíček
8 kuliček
nové koření
1 lžička
skořice
podle potřeby
rum
600 ml
voda
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy

Švestkový kompot se doma hodí vždy. My ho milujeme jíst jen tak samotný, případně ho používáme při pečení koláčů nebo jako sladkou přílohu k hlavním jídlům. Tentokrát jsem ale trochu experimentovala a do nálevu jsem přidala i rum.

  1. Švestky očistíme a necháme je vcelku nebo je nakrájíme na poloviny.
  2. Na dno sklenic dáme koření, hřebíčky a vložíme švestky až po okraj.
  3. Švestky zalijeme horkou vodou, zavřeme a necháme 10 minut stát.
  4. Vodu ze sklenic slijeme do hrnce, dolijeme další vodu, abychom měli 600 ml, přidáme cukr, ocet, skořici a necháme 3 minuty mírně vařit.
  5. Horký nálev nalijeme na švestky, přidáme trochu rumu, zavřeme, otočíme víčkem dolů a necháme úplně vychladnout.
  6. Vychladlé sklenice otočíme a skladujeme na tmavém a chladném místě.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář