NejRecept.cz Dezerty Koláče Svěží citronový chlebíček s křupavou cukrovou krustou.
Svěží citronový chlebíček s křupavou cukrovou krustou.
Recept Svěží citronový chlebíček s křupavou cukrovou krustou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Sladko-svěží chuť chlebíčku je zajímavá a velmi kontrastní. Dokonalý zážitek zajišťuje také vláčnost a nadýchanost těsta. Výsledný dezert je jako obláček. V ústech se doslova rozpadá. Skvěle se hodí k snídani nebo jako sladká tečka po vydatném obědě.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   21.3.2025

Svěží citronový chlebíček s křupavou cukrovou krustou.

Sladko-svěží chuť chlebíčku je zajímavá a velmi kontrastní. Dokonalý zážitek zajišťuje také vláčnost a nadýchanost těsta. Výsledný dezert je jako obláček. V ústech se doslova rozpadá. Skvěle se hodí k snídani nebo jako sladká tečka po vydatném obědě.

20 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

240 g
máslo
200 g
krystalový cukr
4 ks
vejce
12 g
vanilkový cukr
2 špetky
sůl
1 ks
citron
300 g
hladká mouka
20 g
prášek do pečiva

Dále:

podle potřeby
máslo (na vymazání formy)
2 lžíce
krystalový cukr (na posypání)
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření

Citronové dezerty patří mezi mé nejoblíbenější. Je to hlavně proto, že mají výraznou a velmi příjemnou chuť. Nejčastěji dělám citronovou bábovku podle tohoto receptu, ale tentokrát jsem zkusila nadýchaný chlebíček a musím říct, že předčil všechna má očekávání.

  1. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem.
  2. Za stálého mixování přidáváme postupně vejce. Já jsem použila menší, proto byly čtyři. Pokud máte větší, použijte tři.
  3. Do mísy nasypeme vanilkový cukr, sůl a důkladně zapracujeme.
  4. Poté do směsi nastrouháme citronovou kůru a přilijeme citronovou šťávu. Zapracujeme mixérem.
  5. Mouku prosejeme do vyšlehaného másla s vejci. To samé uděláme i s práškem do pečiva.
  6. Hotové těsto dáme do formy na chlebíček, kterou jsme vymazali máslem a vyložili pečicím papírem.
  7. Vrchní část těsta posypeme cukrem a chlebíček vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 170 stupňů přibližně 50 až 55 minut.

Upečený citronový chlebíček nechte alespoň 10 minut odstát. Poté ho vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a můžete servírovat. Pro výraznější chuť můžete místo krystalového cukru použít na posypání vanilkový nebo skořicový.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář